Image
Hulda Garborg
Dato
januar 1886

Hulda Bergersen er en ung kvinne i Kristiania som jobber som butikkjomfru, tilhører et radikalt og frisinnet miljø og er engasjert i målsaken. Nå sitter hun i lokalene til anarkistavisa Fedraheimen i Møllergata og leser et brev fra Paris, fra forfatteren Arne Gaborg, som hun så vidt har truffet om høsten.

Han ber om hennes hjelp i forhold til opplysninger han trenger til boka han skriver på, Mandfolk, som skal bli fortsettelsen på hans gjennombruddsroman Bondestudentar fra 1883. Hun må forklare ham i alle detaljer om hvordan det er å være ung kvinne og yrkesaktiv i hovedstaden, oppfordrer han. Hun må fortelle om de økonomiske, sosiale og erotiske forholdene til jenter i Kristiania som er sypiker eller kontoransatte, for det er dette han skirver om.

Hvis hun hjelper ham, lover han å spandere lunsj på henne når han er tilbake i hovedstaden.

Arne er snart 35 år gammel. Hulda er 24. Hun svarer samvittighetsfullt med alt hun vet om disse forholdene. Hun har riktignok vært ute og danset om natten, så hun er litt indisponert, kan hun fortelle. Og hun legger til at det hadde vært fint om han var tilbake i byen. Kanskje han kan komme til karnevalet som planlegges?

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Skre, A. (2011). Hulda Garborg : nasjonal strateg. Oslo, Samlaget.