Dato
1886

I Skandinavia herjer sedelighetsdebatten dette året. En av foranledningene er novellen Pyrrhussegrar av Stella Kleve, som om vinteren blir trykket i det svenske kvinnetidskriftet Framåt.

Novellen skaper voldsom brudulje: forargede innlegg, leseboykott og interne oppgjør både i den svenske og den danske kvinnebevegelsen. Forfatteren følger den britiske legen Drysdales oppskrift og beskriver det tilbakeholde kvinnelige begjær som en direkte årsak til at en ung kvinne få tuberkulose.

Novellen er skrevet i en fysiologisk utpenslende stil, hvor menneskekroppen blir en rekke erotisk opphissende og selvstendiggjorde fragmenter.

I Danmark tar Elisabeth Gundtvig til motmæle. Hun angriper ikke bare denne novellen, men det meste av det som skrives av den moderne litteratur og de mannlige naturalister, som i hennes øyne er slavebundet av sitt ustrylige driftsliv.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Hjordt-Vetlesen, I.-L. (1993). Modernitetens kvindelige tekst. Det moderne gjennembrud i Norden. Faderhuset: 1800-tallet. I.-L. Hjordt-Vetlesen and E. Andersen. København, Rosinante/Munksgaard. s. 340