Dato
23 november 1886

Henrik Ibsens Rosmersholm utkommer. Det handler om en ung kvinne nordfra, Rebekka West, som har skaffet seg innpass i en gammel og innflytelsesrik familie av geistlige, militære og embetsmenn på Rosmersholm. Det siste medlemmet av denne slekten er Johannes Rosmer, som har vært sogneprest, men nå har han trukket seg fra embetet sitt.

Hans kone Beate har druknet seg i Møllefossen, man mener hun er blitt sinnsforvirret av sorg fordi hun ikke kan få barn og føre slekten videre. Johannes forelsker seg i Rebekka, uten at han kan innrømme det for seg selv. Hennes livssyn er helt annerledes enn hans; hun mener de sammen kan skape en ny tid, men «glade adelsmennesker» som er fri far all den mørke uhyggen som fins i veggene på Rosemsholm. Men Johannes oppdager etter hvert at Rebekka har hatt sterk innflytelse over Beate, og blant annet fått henne til å tro at hun selv er gravid med Johannes’ barn. Mens Rebekka på sin side oppdager at det hun trodde var hennes pleiefar, en lege nordpå som hun har hatt et seksuelt forhold til, i virkeligheten var hennes biologiske far. Når Johannes endelig frir til henne, takker hun nei. De to kaster seg i Møllefossen fra det samem stedet som Beate i sin tid gjorde det.

Stykket utkommer i 8000 eksemplarer. Det skal komme til å bli det siste av Ibsens stykker der han lar politikken spille en viktig rolle i utformingen av personenes karakter og skjebne.

Anmelderne er enda mer forvirret over Rosmersholm enn tilfellet vart med Vildanden to år tidligere. I Norge får boken nesten utelukkende dårlige anmeldelser. I Sverige og Danmark er mottakelsen noen hakk bedre.

Den lunkne kritikken slår også ut i salget. Avsetningen er lav, og stykket kommer ikke til å bli trykket opp i noe nytt opplag før utgivelsen av Ibsens Samlede værker (1898-1900).

Her er noen av anmeldelsene:

  • Signaturen A., Aftenposten, 24. november 1886 [les anmeldelsen]
  • Carl David af Wirsén, Post och inrikes tidningar, 27. november 1886 [les anmeldelsen]
  • J. D. Irgens Hansen, Dagbladet, 28. november 1886 [les anmeldelsen]
  • Bredo Morgenstierne, Aftenposten, 30. november 1886 [les anmeldelsen]
  • Alfred Sinding-Larsen, Morgenbladet, 1. og 2. desember 1886 [les anmeldelsen]
  • Georg Nordensvan, Ny Illustrerad Tidning, 4. desember 1886 [les anmeldelsen]
  • Erik Skram, Illustreret Tidende, 5. desember 1886 [les anmeldelsen]
  • Robinson (pseudonym for Urban von Feilitzen), Nordisk Tidskrift för Vetenskap, Konst och Industri, 1887 [les anmeldelsen]

Les også Olaf Holm, "De hvide Heste" paa Rosmersholmi Aftenposten 16. april 1887.

 

Personer
Sted
Korrekturlest?
Nei