Fra dato

Til dato

 • Edvard Munchs morfar, Andreas Bjølstad, ligger for døden. Han er 81 år gammel. Edvard er 25, og nå er han blitt tilkalt for å male morfarens portrett. Hans tante og en tjenestejente klarer med stort besvær å få plassert den gamle i en stol, støttet opp med puter. Han ser dårlig ut nå; hodet synker ned på brystet, og han har problemer med å holde øynene åpne. Han rister litt på hodet -- han vil tilbake til sengen. Og så vil han pyntes litt.

 • I bydelen Whitechapel i London, som er en sterkt belastet bydel med blant annet 62 bordeller og 12000 kvinner som jobber som prostituerte, blir det denne høsten, fra august til november, drept fem kvinner. De blir lemlestet og delvis partert på det mest brutale vis, og skal komme til å bli kjent som "the canonical five" i forbindelse med den voldsomme medieomtalen av Jack the Ripper som skal komme. Kvinnene er prostituerte. Frem til 1891 skal antallet drepte og lemlestede kvinner øke til 11. Mordene skal aldri komme til å bli oppklart.

 • Paul Gauguin får hjelp av Vincent van Goghs bror Theo til å stille ut bildene sine og noe keramikk han har laget som har vakt en del oppmerksomhet, i Paris på en separatutstilling på Montmartre.

 • Christian Krohg gifter seg med Oda Engelhart, født Lasson, i Kristiania. Hennes skilsmisse fra hennes første ektemann, Jørgen Engelhart, er endelig orden. Med ham har hun to barn, Ba og Sasha. Med Christian har hun datteren Nana.

  Nana bor i Belgia, hvor hun ble født i hemmelighet. Hun er oppkalt etter Christians søster, som døde da han var liten.

  Etter brullypet reiser brudeparet til Skagen. Her planlegger de å bli frem til desember.

 • Nygifte Oda Krohg skriver til Hans Jæger fra Skagen, der hun befinner seg sammen med Christian Krohg. De er på bryllupsreise. Hun skriver at hun nå er kommet så langt fra ham at hun forstår at hun kan komme til å klare seg uten ham nå.

  Hun har bestemt seg for å gjøre alt hun kan for å feste seg til Christian, skriver hun. Barna Ba og Sasha har hun latt være igjen hos sin far.

 • Paul Gauguin flytter inn hos Vincent van Gogh i det gule huset i Arles som Vincent har forberedt for ham. Billetten hans fra Paris er betalt av Vincents bror Theo. Her skal han komme til å bo og arbeide frem til desember. Vincent har lenge gledet seg til besøket. Han forstår at det ikke er bra for ham å være for mye alene -- og det Theo har forstått det samme.

 • Henrik Ibsen skriver brev til Georg Brandes fra leiligheten sin i München. Han holder seg ivrig orientert om hva Brandes holder på med, og forteller også om fremtdrifte i arbeidet med stykket han skriver på, Fruen fra havet. John Paulsen, som han mener er en skurk, skriver han også om. Og om hvorfor han ikke kan bo i Norge.

  Siden skal forskere komme til å befatte seg mye med spørsmålet om hvorvidt Ibsen leser filosofen Nietzsche på denne tiden.