Fra dato

Til dato

 • Friedrich Nietzsche er i slutten av måneden tilbake til Torino, den italienske byen som han er så glad i. Og plutselig forsvinner alle hans anfall. Det er slutt på hodepine og depresjon, med migrene og oppkast. Bare synet er like ille. Han elsker denne byen, i fremtiden vil han bare være her og i Sils-Maria, som han også elsker. Energien og selvbevisstheten vokser til nye høyder. Han skriver verket Ecce Homo i lysskjæret fra disse nye tindene. Endelig føler han at han har kraften i seg til å endre selve tidens retning.

 • I Paris har byggingen av Eiffeltårnet nå kommet forbi andre etasje i tårnet.

 • Vincent van Gogh får en større pengesum fra sin bror Theo som han bruker til å innrede et hus i Arles som skal brukes som kunstnerkollektiv.

  Han kjøper inn møbler og annet utstyr til husholdet. Han innreder også et rom for Paul Gauguin, som Theo har ordnet med reisen til, slik at de to skal kunne bo sammen.

  Vincent har skaffet en seng i valnøttre og en elegant lenestol for Paul. På veggene henger femten av hans egne malerier, blant annet et av solsikker. Om natten maler han utendørs med stearinlys festet til hattebremmen og staffeliet.

 • Hans Jæger, som har vært gjest i Erik og Amalies hjem, og som Erik Skram så godt han kan forsøker å hjelpe, er nå utstøtt av så å si alle borgere mede respekt for seg selv for sine erotiske skildringer og nådeløst nærgående nedtegnelser av de kompliserte spenningene i kjærlighetstrekanten han inngår i sammen med Christian og Oda Krohg.

  I dag får Hans Jæger får brev i fengselet fra Oda. Hun skriver at det må være slutt mellom dem. Og han må aldri, aldri vise til noen det han har skrevet om henne. Hun føler at hun ikke forstår ham lenger.

 • Frits Thaulow besøker Hans Jæger i fengselet sammen med Oda Engelhart. Han syns ikke det ser særlig hyggelig ut der i cellen -- det var hyggeligere den gangen han selv satt her i seksti dager etter å ha fiket til redaktør Amandus Schibsted i Aftenposten fordi han hadde fornærmet kunstnerne, syns han. Den gangen arbeidet han flittig hele tiden.

  Thaulow tilbyr Jæger å få låne en lampe, en behagelig stol og gardiner, så han kan få det litt mer behagelig. Det takker Jæger ja til.

 • Kitty Kielland skriver til Jonas og Thomasine Lie om hvordan Garborg har fortsatt å skrive til henne gjennom sommeren. Han viser tydelig at han ønsker å holde vennskapet deres oppe. Han sender henne artikler og tidsskrifter, og oppfordrer henne varmt til å kaste seg ut i sedelighetsdebatten. Og langsomt slipper hennes fortvilelse over å ha mistet hans vennskap. Nå finner hun trøst i de vennlige ordene hans. Det er kommet en ro over henne nå. Det er riktignok ene resignert ro, men likevel. Etter hvert begynner hun å svare på brevene hans.

 • Knut Hamsun, som er i København, skriver til Edvard Brandes og takker ham for all støtte han har fått i arbeidet med Sult. Det er tydelig at han også ersvært opptatt av Edvards bror Georg Brandes.

 • Henrik Ibsen sender det renskrevne manuskriptet til Fruen fra havet til sin forlegger Jacob Hegel i København.