Image
Aase Nørregaard fotografert av Olaf Marman Madsen ca 1890
Dato
mai 1889

Edvard Munch sniker seg sammen med en venn inn i kirken under vielsen av venninnen Aasta Carlsen fra Halden.Hun er kunstnerisk begavet, går på tegneskole, og har debutert på Høstutstillingen dette året, uten å vekke særlig oppsikt. Hun er tiltrekkende, kollegial åpen og grei, lever et fritt liv i Kristiania, og de to er nok forelsket i hverandre, men han er fremdeles ikke kommet over minnet om Milly Thaulow.

Aasta har antydet at han nok kunne få gifte seg med henne, dersom han skyndte seg. Det var nemlig andre som var interesserte i henne. Men han kommer seg ikke til det. Følelsene han har for Aasta er ikke de samme som de han hadde da han sto under en gasslykt i regnværet og ventet på Milly, og hun kom og strøk seg opp til ham med stør over øynene. Han føler at han må ha all den spenningen som han hadde den gangen, og også engstelsen. Han vil stjele kyssene, han må ha lidelsen, løgnene, bedraget.

Denne vårdagen i kirken i Kristiania ser han Aasta og hennes brudgom knele ved alteret. Hun har på seg sin sorte kjole som han kjenner så godt, et solstreif faller på det lyse håret hennes. Hun og brudgommen er like høye. Vennen hans spør ham om det ikke var ham selv som skulle ha stått der ved Aastas side. Han tenker på hvordan da har snakket sammen dagene i forveien. Da la hun hans fotografi inn til brystet under kjolen, aldri hadde hun vært så skjønn, hun var blek og trist, med noe håpløst i blikket.

Han føler det som om hans største lykke nå glir fra ham. Nå går hun over kirkegulvet med halvt lukkede øyne, som en søvngjengerske. Ansiktet er nesten hvitt. Hun har en madonnas skjønnhet, tenker han, og hun svarer nesten uhørlig ja på prestens spørsmål.

Aasta skal komme til å forbli Edvards gode venninne resten av livet. Brudgommen hennes, advokaten Harald Nørregaard, er også hans venn.

Ved bryllupet skifter Aasta navn til Aase Nørregaard, for å ikke forveksles med malerinnen Asta Nørregaard.

En annen i vennekretsen er filologen Sigurd Høst, som siden skal komme til å gifte seg med Amalies svigerinne Lolly Vibe.

En tredje er Jappe Nilsen, han blir kanskje Edvards nærmeste venn. Han er sju år ynge enn ham, og har forfatterambisjoner.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Næss, A., et al. (2004). Munch : en biografi. Oslo, Gyldendal. s.87-89