Image
Frida Uhl, 1892
Dato
19 april 1893

Frida Uhl, som nå er offisielt forlovet med August Strindberg, får sin eldre søster Marie Weyr på besøk i Berlin, som offisiell representant for familien. Marie er gift med den kjente østerikske skulptøren Rudolf Weyr.

Allerede for en måneds tid siden har Frida forberedt sin mor på forlovelsen gjennom et brev som har gitt utrykk for svært store forhåpninger til Strindbergs økonomiske fremtid. Hun har hevdet at hans allerede store inntekter forventes å stige enormt i tiden som kommer, at han allerede i sommer kommer til å bli utnevnt tilleder for Svenska Akademien, og at han i likhet med Georg Brandes kommer til å få et stort årlig stipendium. Han er dessuten billedskjønn, har hun skrevet. Og han er lydig mot henne som et barn.

Storesøster Marie er derimot ikke av samme mening om sin kommende svoger. I dag skriver hun hjem til sin mann om hva for en underlig, unaturlig, sykelig, ukonsentrert og utelukkende sjel Strindberg ser ut til å være. Han har overhodet ingen tilbøyelighet til sunn fornuft, skriver hun. Til å begynne med var han riktignok mye penere og mer sympatisk enn på fotografiet, og ofte ser han mye yngre ut, men så plutselig forandres utseendet hans liksom til et gammelmannsansikt, når han plutselig, slik det ofte skjer, begynner å gruble over noe, og plutselig, midt i en setning, glemmer hvem som står i nærheten av ham. I et kvarter av gangen kan han stå der og ikke si et ord, og overhodet ikke høre hva man sier til ham.

Når Strindberg forteller om sitt hjemland Sverige og hvordan han arbeider i de lange vinternettene, da han bedriver naturvitenskapelige studier, høres det ut som skumle eventyr, skriver hun. Han er i det hele tatt forferdelig anstrengende å lytte til, man ser formelig hvordan tankene hans arbeider i forkant, og hvordan han ikke klarer å komme etter med språket. Dette plager ham, han kan bli virkelig rasende. I tillegg maler han som Franz Stuck eller Ludwig Dettann, kan hun fortelle: fantastisk-symbolsk, nesten annenhverdag et maleri, overraskende bra tatt i betraktning av at han aldri har fått noen utdanning i malerfaget. Det er som om talentet hans ikke vet hvordan det skal komme ut, har hun lagt merke til. Det er ikke et spor av sunn glatt skaping, snarere virker det som en drift av samme slag som driver en forbryter til å myrde.

Han er dessuten temmelig menneskesky, og seg selv fullstendig nok. Jeg kan for alt i verden ikke la Frida være alene med ham så lenge hun ikke er gift, skriver hun, for jeg har en følelse av at det kan skje en ulykke. Men selv er han svært opptatt av at de skal gifte seg så snart som mulig. Han har foreslått at de skal reise til Helgoland, der kan nemlig saken avgjøres på 8-10 dager fra og med i dag, mens man kommer til å trenge 3-4 uker her i Berlin.

Jeg tror aldri Frida ville våge å falle om halsen på ham om han ikke tillot eller ønsket det, skriver Marie. Hvordan dette skal gå i lengden, forstår h un ikke. Jeg er mer urolig enn fortrøstningsfull for et ektekap som skal inngås under slike omstendigheter, skriver hun.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Söderström, G. (2013). Strindberg : ett liv: Lind & co. s. 289-390.