-
Frid Uhl, en rik sveisrisk kvinne som nå er 19 år gammel, forelsker seg i den 34-årige Hermann Sudermann. Han blir betraktet som den ledende naturalisten for tiden. Han er nygift, men Frida lykkes i å bli hans intime fortrolige, og hjelper ham med arbeidet på skuespilet Heimat. Hun syns hun kjenner seg igjen i den kvinnelige hovedrollen.
Til Fridas gremmelse begrenser imidlertid Sudermanns erotiske fortrolighet seg til et enkelt kyss i vognen på vei hjem fra et arrangement denne kvelden.
-
August Strindberg maler bildet Svartsjukans natt i Berlin. Han gir det som gave til sin forlovede Frida Uhl. På baksiden forklarer han hva bildet viser: Havet nederst til høyre er en klippe, det øverst til venstre er en redningsbøye. Han skriver også at dette symboliserer sjalusiens natt, og kaller seg Symbolisten August Strindberg. For ham betyr dette at bildet har en dobbelt bunn; en som alle kan få øye på, og en som er for de få, innviede. Munch anser seg ikke som symbolist på denne måten. Han mål er å oppnå det universelles nerve i kunsten, det som alle kan få øye på.
-
Christian Krohg er dette året sammen med Oda i København i januar og februar. I Berlin februar til april, København igjen i juni og juli, Rügen juli til oktober, så igjen København fra oktober.
Han er medarbeider i Politiken. Han er en god skribent.
I Berlin maler han i løpet av vinteren på sit atelier et portrett av August Strindberg. Strindberg sitter modell fra ti til halv ett på formiddagen, og skriver begeistret til sin forlovede Frida Uhl om portrettet, som han tror vil bli grandiost.
-
August Strindbergs Frøken Julie har premiere i det lille teaterlokalet Theatre LIbres ved Place Pigalle i Paris. Selv er han for nervøs for å være til stede. Dessuten har han forelsket seg igjen: han har truffet den 20-årige østeriske Frida Uhl på en litterær aften i Berlin. Siri og han har gått hver sin vei etter en tung skillsmisseprosess der det også har vært snakk om æreskrenkning og ovegrep. Det er Marie David som har levert inn siktelsen. Allerede i mai skal han komme til å gifte seg med Frida på øya Helgoland i Nordsjøen.
-
I dag treffer sveitsiske Frida Uhl Augut Strindberg på et fødselsselskap hos noen litterære venner i Berlin. Det er de unge stjernene innenfor kunst og litteratur som samles. Middagen varer lenge og er lysende, men noen av plassene rundt bordet står tomme, siden noen av gjestene først vil ankomme etter at kveldens teaterforestillinger er slutt.
-
August Strindberg skriver til sin venn Birger Mörner at han nå begynner å løsrive seg fra Sverige, "dette Satans land som han ønsker alt ondt" Denne gangen tror han at det skal gå. Han tror dessuten at vennen snart kommer til å få høre gode nyheter om ham: "Det vidunderlige!". Han lurer på om Frida Uhl, som han traff for tre dager siden, kan være en å gifte seg med.
-
Edvard Munch har en dårlig dagen derpå etter alt oppstyret blant kunstnervennene på kneipen Zum schwarzen Ferkel i går kveld. Holger Drachmann er tilbake i byen, og han må nok ta noe av skylden for bråket. Det var mange lett antennelige lunter til stede, og Drachmann visst å tenne dem slik at kvelden endte med at de fleste tok sine sårede kunstnerpersonligheter med seg og gikk.
-
Dagny Juel har ankommet Berlin, og begynner å vanke i kunstnermijøet i kafeen Zum Schwarzen Ferkel i Berlin. I forkant av ankomsten har hun sendt et portrett av seg selv.
-
I Berlin trekkes August Strindberg, som for tiden er svært forelsket i Frida Uhl, også mot Dagny Juel, som nettopp er ankommet kneipen de skandinaviske kunstnervennene møtes på, og er blitt introdusert som Edvard Munchs venninne.
-
Frida Uhl, som nå er offisielt forlovet med August Strindberg, får sin eldre søster Marie Weyr på besøk i Berlin, som offisiell representant for familien. Marie er gift med den kjente østerikske skulptøren Rudolf Weyr.
-
August Strindbergs datter med Frida Uhl, Kerstin, blir født i Dornach i Sveits. I ukene frem mot fødselen har han malt en rekke malerier som han selv betegner som symbolistmalerier. Noen er dårlige, innrømmer han i et brev, mens andre er utmerkede.
Det går også svært godt med skrivingen for tiden; han skriver verket Antibarbarus, som er et naturvitenskapelig skrift som forklarer de kjemiske eksperimentene han har utført i løpet av sin intense sjelelige krise, som siden skal komme til å bli kalt Infernokrisen.
-
August Strindberg har skrevet klagende brev for å lokke sin kone Frida til Paris. Han trenger henne mener han, og hun kommer. Den nyfødte datteren Kerstin har hun etterlatt i Dornach hos mormoren.
Dette skal bli ekteparets siste tid sammen. Frida viser imidlertid ivrig interesse for forleggeren Albert Langen og hans venn Willy Grétor (som egentlig heter Julius Rudolph Wilhelm Petersen, og er dansk).
Dette skal siden legges til grunn for Strindbergs brudd med henne, og hatefulle brev som han kommer til å sende henne i løpet av november.
-
August Strindberg og hans unge kone Frida tar avskjed utenfor varehuset Printemps i Paris. Dette skal komme til å bli siste gang de to ser hverandre.
-
August Strindberg får vite at hans ekskone Siri har kontaktet en advokat, som igjen har kontaktet hans nye svigerfar Friedrich Uhl med krav om at denne skal betale de 2100 kroner som Strindberg skylder i barnebidrag.
Strindberg er rasende, skamfull og ydmyket. Han vil forsvare sin ære og ta hevn, og den dårlige samvittigheten for barna går hardt utover hans kone Frida, som på sin side forsøker å ordne opp i økonomien som best hun kan. Men også Frida er fortvilet, og føler at Strindbergs fortid har blitt sluppet løs mot henne.
-
August Strindberg er i Paris, og befinner seg midt i en heftig debatt om kvinnens underlegenhet. Han har skrevet en ilter artikkel om emnet i det franske magasinet La Revue Blanche den første januar, og den er blitt spredt rundt til et førtitalls andre aviser, han er blitt en beryktet og omdiskutert mann på grunn av sine synspunkter.
Han skriver i et brev til sin unge kone Frida Uhl at han ikke kan forlate Paris, for da er alt slutt. Så lenge han er i byen derimot, har han en følelse av makt.
-
August Strindberg skriver i et brev at han har levd i sølibat siden hans kone Frida reiste fra ham i november. Han er kåt og urolig, og hater kvinnen fordi han ikke kan unnvære henne. Men ungkarslivet skittent og fornedrende, og dermed ikke noe han kan innlate seg på, skriver han.
-
August Strindbergs psykotiske krise går mot sin løsning. Han blir av sin kone Frida Uhl kalt til Østerrike for å møte datteren Kerstin. Det blir som en gjenfødelse for ham. Han håper på en gjenforening med både og barn - ikke bare med datteren. For første gang på lenge tar han selv på seg skylden for det han har utsatt barnet for, og lettelsen i hans psykiske tilstand er umiddelbar.
-
August Strindberg får brev fra sin kone Frida som tydelig innebærer en definitiv avskjed. Han føler seg forfulgt av okkultistisk initierte med makt til å forfølge mennesker på magisk vis. De plager ham fra avstand, mener han.
-
August Strindberg er i Lund og skriver til Gustaf af Geijerstam at han skriver på romanen Klostret, som handler om tiden i Zum Schwarzen Ferkel i Berlin, hvis innredning ga assosiasjoner til et kirkerom, med kapell og korstoler, og til ekteskapet med Frida Uhl.
Romanen kommer ikke til å bli utgitt, men Strindberg kommer siden til å omarbeide den til "Karantänmästarens Andra Berättelse" i novellesamlingen Fagervik och Skamsund.
-
August Strindberg skriver i dagboken sin om at Harriet Bosse om natten igjen har kommet til ham telepatisk. Hun var kledt som en liten gutt, og han var forundret over at hun var så liten. Han legger til: «Ägde henne!».
Han er svært forelsket nå, og så smått i ferd med å planlegge å gifte seg med Harriet. Det kommer til å bli hans tredje ekteksap. Kankje hun kan være den som kan gi ham troen på kjærligheten og kvinnen tilbake.