Image
Christian Krohg: August Strindberg
Dato
1893

Christian Krohg er dette året sammen med Oda i København i januar og februar. I Berlin februar til april, København igjen i juni og juli, Rügen juli til oktober, så igjen København fra oktober.

Han er medarbeider i Politiken. Han er en god skribent.

I Berlin maler han i løpet av vinteren på sit atelier et portrett av August Strindberg. Strindberg sitter modell fra ti til halv ett på formiddagen, og skriver begeistret til sin forlovede Frida Uhl om portrettet, som han tror vil bli grandiost.

Krohg og Strindberg utveksler mange tanker om hvordan dikteren skal iscenesettes. Edvard Munch har også malt et portrett av Strindberg, men det er han ikke særlig fornøyd med.

Krohgs portrett skal det komme til å bli Henrik Ibsen som kjøper. Han skal komme til å henge det på veggen i arbeidsrommet sitt i Kristiania og gi det tittelen Det frembrytende vanvidd.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Krohg, C., et al. (1987). Christian Krohg: Nasjonalgalleriet, 2. mars-24. mai 1987. Oslo, Nasjonalgalleriet. s. 279

og

Ugelstad, J. S. (2006). Dødsfienden på veggen. Ting om Ibsen : tingene, livet og dramatikken. T. H. Eriksen and A.-S. Hjemdahl. Oslo, Andrimne. s. 184

og

Prideaux, S. (2005). Edvard Munch: Behind the Scream. Cumberland, Cumberland, RI, USA: Yale University Press.

og

Lagercrantz, O. and N. M. Bugge (1980). August Strindberg / Olof Lagercrantz ; oversatt av Niels Magnus Bugge. Oslo, Gyldendal. s. 62

http://www.nb.no/nbsok/nb/f9cf2eaf56a9b451933a786a34970855.nbdigital?lang=no#261