Dato
19 januar 1895

August Strindberg er i Paris, og befinner seg midt i en heftig debatt om kvinnens underlegenhet. Han har skrevet en ilter artikkel om emnet i det franske magasinet La Revue Blanche den første januar, og den er blitt spredt rundt til et førtitalls andre aviser, han er blitt en beryktet og omdiskutert mann på grunn av sine synspunkter.

Han skriver i et brev til sin unge kone Frida Uhl at han ikke kan forlate Paris, for da er alt slutt. Så lenge han er i byen derimot, har han en følelse av makt.

Har beskriver også hvordan hjernespøkelsene i ham raser og terger ham, men han syns det er deilig at de holder på. Han vet det sies at "le ridicule tue, à Paris", men det syns han ikke stemmer, for latterliggjøringen dreper ikke de som er begavet, påpeker han.

Debatten om kvinnens underlegenhet overskygger helt utgivelsen av hans selvbiografiske roman En dåres forsvarstale, som utkommer samtidig, og som handler om den opprivende skilsmissen fra Siri, og det han fremstiller som en kjærlighetstrekant mellom ham, Siri og en annen kvinne. Men romanen mottar riktignok flere anmeldelser, og i offentligheten knyttes den til artikkelen han har skrevet om kvinnen.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Strindberg, A., et al. (2011). August Strindbergs samlade verk : 34 : Vivisektioner II. Stockholm, Almqvist & Wiksell.