Dato
22 juli 1894

August Strindberg er blitt 45 år gammel og opplever en akutt psykose i juli og august dette året. Han skriver i et brev at han kjenner Herrens hånd hvile over seg, men vet ikke hva slags skjebne som venter ham.Han opplever seg selv om uren, og vil leve helt uten kvinner.

Lidelsen er sublim, og ensomheten ren. Han har øyeblikk da han opplever alle sine uhyggelige sine minner med voldsom kraftDet må komme en forandring, men han vet ikke om den vil føre ham oppover eller nedover.

Han plages av halssmerter, og isolerer seg i "Das Haüsel" med sine forskningsprosjekter. En lege blir tilkalt, men han flykter fra stedet etter å ha hatt en samtale med Strindberg under fire øyne.

Strindberg føler at hans kone Frida spionerer på ham, og leser hans brev. Han lager en kjemisk blanding av cyankalium og beslutter å ta livet av seg. Han regner med at han enten blir myrdet, eller selvmyrdet. Så reiser han til Paris, og krisen ebber ut. han er preget av en allemtn pessimistisk og fatalistisk stemning som etter hvert skal utvikle seg til en esoterisk og krigersk Jahvekult. Parallelt med dette går den naturfilosofiske spekulasjonen han holder på med.

Strindberg, som liger av paranoide forestillinger i det som får betegnelsen Inferno-krisen, får det etter hvert for seg at hans tidligere venn og disippel Stanislaw Przsybyzsewski, med hans sarkastiske smil og truende manerer, er ute etter å ta livet av ham. Stachu, som han kalles, får en viktig rolle i Strindbergs marerittaktige opplevelser. Han gir ham navnet Popoffsky, og mener at han er kommet til Paris for å ta livet av ham, siden hans kone har vært Strindbergs elskerinne før han selv traff henne.

Hver gang Strindberg hører Schumanns Aufschwung spilt på piano, føler han at Stachu er i nærheten, skjult bak en vegg av grønne blader, klar til å angripe.
 

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Brandell, G. (1950). Strindbergs infernokris. Stockholm, Bonnier s. 71

og

Kosicka, J., D. Gerould and S. Przybyszewska (1989). A life of solitude : Stanisława Przybyszewska : a biographical study with selected letters. Evanston, Ill, Northwestern University Press. s.8

https://books.google.no/books?id=61VJ2eRFZsMC&pg=PA62-IA5&source=gbs_selected_pages&cad=3#v=onepage&q&f=false

og

https://www.youtube.com/watch?v=-YXrn2vxndY