Dato
1895

Erik Skrams skuespill Ungt Bal. Kærlighedsspil i tre Akter utkommer på dansk Gyldendal. Det blir spilt på Dagmarteatret, som er et privatteater som henger sammen med restauranter og hotell.

Hovedrollen spilles av Caroline Aagaard, som Erik som gammel mann kommer til å gifte seg med.

Stykket foregår i de samme omgivelsene som Erik alltid plasserer handlingen i: borgerlige og herskapelige, med unge og litt eldre par av stort sett frigjorte og opplyste mennesker som forelsker seg i hverandre, forårsaker forviklinger og potensielt skadelige misforståelser, som til slutt blir oppklart slik at de som skal ha hverandre, får hverandre, etter å ha vært forvirret og ulykkelige en stund. Avslutningsscenen foregår under dansen på et stort ball på herregården. Hovedpersonen Helga er 24 år gammel, like gammel som Caroline når hun spiller rollen. Hun er ung, idealistisk, dypt forelsket i sin elskede Vind, som er cand. mag. Som siterer Kierkegaard og er ivrig opptatt med å starte et nytt, radikalt tidsskrift i København.

Sommernatten mellom første og andre natt har de sitt første samleie, det blir av Helga omtalt som «det dybeste, alvorligste mellem to Mennesker». På vei til denne avgjørende hendelsen er de av en lokal og alkoholisert fisker blitt observert roende i en båt vekk fra Helgas foreldres hus, og dette setter i gang en komplisert kjede av rykter og intriger.

Alle kvinnene i stykket er stort sett desillusjonert i forhold til ekteskapet. Særlig har den litt eldre, men fortsatt svært attraktive Fru Thora Salvadin, 33 år gammel, problemer med å tro at to mennesker av motsatt kjønn kan få det godt med hverandre. Hun er i ferd med å bli skilt. Helgas mor er den bitreste av alle kvinnene i stykket; hun har utviklet seg til en slags heks av motvilje og kontrollerende ondskap mot datteren (i stykket blir hun omtalt som «nervøs»), og man forstår at årsaken er at hun er blitt skuffet i kjærlighet; hennes mann, Krabbe, som fremstår som en sympatisk og moderne mann med et utmerket forhold til sin datter, er forelsket i fru Salvadin.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Skram, E. (1895). Ungt Bal : Kærlighedsspil i tre Akter. København, Gyldendalske Boghandel.og Erik Skram Ungt Bal 1895 Tittelside.