Dato
26 juni 1898

Edvard Grieg er igjen hjemme i Bergen, der byens forretningsmenn planlegger en stor fiskeri- og industriutstilling. Edvard har fått ideen å kombinere næringsliv med kultur. Han har selv deltatt i musikkfest i England, og han har foreslått for utstillingskomitéen å få i stand en stor norsk musikkfest i forbindelse med utstillingen.

Ideen ble godt mottatt, men under planleggingen av festen har han møtt store problemer. Han har ønsket å engasjere Concertgebouw-orkesteret fra Amsterdam, et av Europas aller beste orkestre, til festen. Men norske musikere føler seg sterkt provosert: Kan et utenlandsk orkester spille norsk musikk bedre enn et norsk orkester? Ja, mener Grieg, og forklarer sitt synspunkt slik: "jeg forstår ved en musikkfest en fest hvis opgave det er å bringe norske toneværker til den idealest mulig utførelse".

Han møter voldsom kritikk, usaklig og iblant ondskapsfull. Selv hans beste venn Frants Beyer er uenig med ham. Det går så langt at Grieg trekker seg fra musikkfesten.

Men da skjer det: Den gamle utstillingskomiteen oppløses, og en ny etableres over natten. Så får Edvard fullmakt til å engasjere orkesteret fra Holland. I Nygårdsparken, der bergenserne ynder å ta sin søndagsspasertur, det det blitt bygget en konserthall for 2000 tilhørere.

Denne junidagen åpner "Musikkfesten i Bergen, Norges første musikkfestival. Den blir en stor suksess. Festen varer i en uke, og et begeistret publikum skal komme til å fylle den store konserthallen til siste plass, hver eneste kveld.

Edvard skal etter hvert komme til å glemme motbøren, og senere skal han komme til å skrive "En lykkelig stjerne lyste over musikkfesten. Den bar spiren i sig selv, fordi saken var stor og god".

Sted
Tema
Korrekturlest?
Nei