Dato
1Y30 august 1899

Stanislaw Przybyzsewski er på reise sør i Polen for å holde foredrag. Økonomien er elendig, så han trenger pengene. Denne augustmåneden er han kommet til byen Lwow, her skal han forelese om "Chopin og metamusikken". På en sosial sammenkomst etter foredraget treffer han Aniela Pajak (Pajakowna). Hun er i midten av tredveårene, og en talentfull, men ikke særlig kjent eller original maler. Blant venner kalles hun Nelly. Hun er høy og mørk, med store, tankefulle øyne, og hun skriver for de lokale avisene. Hun er fire år eldre enn Stach.

Nelly kommer fra en fattig familie, men blir understøttet av et velhavende, aristokratisk ektepar som har betalt hennes utdannelse som maler i Paris, og fortsetter å hjelpe henne også etter at hun har vendt tilbake til Polen. Nelly er sosialt engasjert, og arbeider for å bringe kultur og kunst til fattige bønder.

De to innleder en kjærlighetsaffære, den kommer til å bli den store pasjonen i Nellys liv, selv om den ikke er den første. Hun følger ham uten å stille spørsmål, og hun gjør alt han ber henne om, inkludert å ta vare på hans datter Iwi mens hans kone Dagny Juel er i Norge, på familieeiendommen Rolighed på Kongsvinger.

Om ni måneder kommer Nelly til føde en datter som kommer til å bli oppkalt etter ham: Stanislawa Przybyzsewska. Hun kommer til å bli hans sjette barn.

Samtidig som Stach  innleder forholdet til Nelly, innleder han også et lidenskapelig forhold til en annen kvinne fra Lwow, Jadwiga Kasprowicz. Hun kommer til å bli hans andre kone. Men foreløpig er hun gift med hans gode venn Jan Kasprowicz, en begavet modernistisk poet fra fattig bondebakgrunn. Stanislaw hevder i brev at han er på knærne i ydmyk beundring for sin venn Jan, og han holder en rekke forelesninger om hans forfatterskap.

Jadwiga er viljesterk og mentalt ustabil. Også hun er mørk og vakker, og det er svært viktig at hun ikke får vite noe om Nellys eksistens i Stanislaws liv. Men Nelly forblir hans fortrolige, og hun er der alltid for å hjelpe ved behov, ikke minst når det gjelder penger. I grunnen er det en slik kvinne Stanislaw setter pris på, skriver han til henne: "Ikke så mye en elskerinne, som en søster som kan forstå."

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Kosicka, J., D. Gerould and S. Przybyszewska (1989). A life of solitude : Stanisława Przybyszewska : a biographical study with selected letters. Evanston, Ill, Northwestern University Press.

https://books.google.no/books?id=61VJ2eRFZsMC&pg=PA62-IA5&source=gbs_selected_pages&cad=3#v=onepage&q&f=false