Fra dato

Til dato

 • Sigmund Freud leser og kommenterer det som skal bli første del av Otto Weiningers bok Geschlecht und Character. Nå ved slutten av dette året begynner Weiningers egne ideer å modne, og han begynner å gjøre seg klar for sin doktordisputas.

  Etter dette skal det komme to svært intense arbeidsår for ham, med en forbløffende intellektuell utvikling: han skal komme til å bevege seg fra streng vitenskapelig og filosofisk monisme til en filosofisyn strekt preget av tysk idealisme og en mer intuitiv måte å utivkle ideene sine på.

 • Dagny Juels elskerinne Aniela Pajakowna, som er maler, føder en datter i Myślenice i Polen. Det er Stanislaw som er faren. Barnet blir oppkalt etter ham: Stanislawa Prszybyszewska.

  Stanislawa kommer til å vokse opp alene sammen med sin mor i Paris og Wien frem til moren hennes dør i 1912, når Stanislawa er elle år gammel. Hennes far kommer ikke til å vise noen interesse for barnet, som han kun treffer et par ganger i løpet av de ti første årene.

 • August Strinbdgers kone Harriet kommer tilbake til ham i Karlavägen. Men ting er ikke i orden mellom dem, og ikke lenge etter flytter hun fra ham igjen.

  Når han aner at dette er endelig, at hun ikke vil komme tilbake, skriver han: «Du var mitt barn, min dotter! Nu, moder, nu är jag ditt barn."

 • Pylle Gad, som er en av Amalie Skrams danske venninner, og som følger utviklingen i den norske stemmerettssaken nøye, skriver til Randi Blehr om hvordan forholdene er når norske kvinnesakskvinner skal legge opp strategien.

  Stemningen står på kokepunktet, kan hun fortelle, men noen større skandale blir det ikke, selv om det stråler rent og uforfalsket hat ut fra det hun kaller partiene "Gina" (Krog) og "Ragna" (Nielsen).

  Pylle morer seg over å se hvordan kvinner ikke har nådd så langt som mennene når det gjelder å skjule sin ærgjerrighet.

 • Laura Munch skriver et brev til biskop Bang hvor hun anklager doktor Holm på Kristiania Asyl for å ha en "sjælefordærvende indflydelse i asylet". Hun mener doktoren er farlig: han har noe imponerende over seg som kan virke inn på de svake og tarvelige folkene, skriver hun i brevet.

 • Paul Reé, som de siste årene har oppgitt filosofien og arbeidet som lege, faller utfor et stup nær Sils-Maria i Egadin-fjellene under en fjellvandring. Det er uklart om det dreier seg om en ulykke eller et selvmord.