Dato
1 oktober 1901

Dagny Juels elskerinne Aniela Pajakowna, som er maler, føder en datter i Myślenice i Polen. Det er Stanislaw som er faren. Barnet blir oppkalt etter ham: Stanislawa Prszybyszewska.

Stanislawa kommer til å vokse opp alene sammen med sin mor i Paris og Wien frem til moren hennes dør i 1912, når Stanislawa er elle år gammel. Hennes far kommer ikke til å vise noen interesse for barnet, som han kun treffer et par ganger i løpet av de ti første årene.

Etter morens død kommer Stanislawa til å vokse opp i familien til venner av foreldrene. Som voksen kommer hun til å bli en svært begavet dramatiker og skjønnlitterær forfatter, med en spesielt intens interesse for Robespierre og den franske revousjonen og dens konsekvenser; revolusjonen som spiser sine egne barn.

En av romanene hennes kommer til å være bygget over farens roman Skriket (som av ham selv sies å være Edvard Munhs inspirasjon for maleriet Skrik).

Som tyveåring kommer hun til å møte ham igjen, og bli svært opptatt av ham. De to kommer til å innlede et i ncestuøst forhold, som varer i en kort periode, men blir oppdaget av Stanislaws kone Jadwiga, som er svært sjalu.

Faren kommer til å introdusere Stanislawa for heroin, som han selv kommer til å være avhengig av, etter at han klarer å få bukt med sin alkoholisme.

Stanislawa kommer til å gifte seg med en heroinist som dør av en overdose, og hun dør selv under svært fattige kår som utslitt heroinist, 34 år gammel.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

https://culture.pl/en/artist/stanislawa-przybyszewska

og

Kosicka, J., D. Gerould and S. Przybyszewska (1989). A life of solitude : Stanisława Przybyszewska : a biographical study with selected letters. Evanston, Ill, Northwestern University Press. (Om det incestuøse forholdet til faren: se s. 28)