Dato
mai 1902

Edvard Munch har kvaler i forhold til Tulla Larsen. I løpet av vinteren som har gått har Tulla stadig skrevet til Munchs søster og tante for å få kontakt. Men damene på Nordstrand har beholdt brevene hos seg selv, og sender dem aldri videre til Edvard.

Når Tulla forstår at de ikke vil hjelpe henne til ekteskap med Edvard, blir hun rasende. Men nå har stormen lagt seg. Edvard er tilbake fra Berlin, og har rolige dager i Åsgårdstrand før badetrafikken tar til for alvor.

Han får besøk av den unge Ludvig Karsten, som beundrer Munch dypt. Men det uavklarte forholdet til Tulla ligger likevel som en skygge over sommeren, Edvard skvetter hver gang han ser et kvinnnfolk.

Og etter hvert kommer også Tullas venninne Cecilie Dahl og trygler Edvard om at han må komme og se til Tulla, som har det svært vondt. Sigud Bødtker griper også inn og ber ham komme og se til Tulla.

Til slutt går Edvard  med på å besøke Tulla. Siden skal han komme til å anse Bødtkers anmodning som et svik.

Han forklarer vennen at han ikke elsker Tulla, men dersom det er slik som Bødtker sier, at hun nå er helt forandret, skal han forsøke å hjelpe henne. Men da må hun ta til takke med det han kan gi henne, og hun må være helt under hans vilje. Han forkalrer Bødtker at han har gjennomgått tre års lidelser på grunn av denne kvinnen.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Høifødt, F. (2010). Kunsten, kvinnen og en ladd revolver : Edvard Munch anno 1900. Oslo, Press. s. 203-204