Fra dato

Til dato

 • Otto Weininger er tilbake fra sin reise til Norge, der han har sett Peer Gynt på Nationaltheatret den 25. august. Han virker forandret. Meningene hans er krassere, og hans ytre dystrere og mer trykkende. I flere år har han i brev antydet til en venn at det ikke står særlig bra til med ham. Han mener at venner tror altfor godt om ham.

 • Edvard Munch kjøper sitt første kamera: Et Kodak's Bull's Eye no 2. Han er svært interessert i mulighetene som ligger i denne oppfinnelsen.

 • Amalie skriver til sin venn Irminger og ber ham slutte å kalle henne fru Skram, og i stedet Amalie. Det beste ville vært om han kalte henne bare Amalie, men hun forstår at det kan være vanskelig. Hun forteller at moren hennes kalte henne Malla, men brødrene hatet det navnet, og døpte henne Magli, som hun likte selv. Amalie syns hun er et stygt og søtladent navn. Da er Bertha, som står på dåpsattesten hennes, bedre, syns hun. De er svært vanskelig for henne å kalle menn hun er dus med, ved fornavn.

 • Rainer Maria Rilke og Auguste Rodin sitter i hagen i Paris og snakker sammen. Rilke skriver siden et vakkert brev til sin kone Clara om dette møtet.

 • Edvard Munch er tilbake fra Berlin og reiser til Drøbak for å hente Tulla Larsen. Når han kommer dit, får han beskjed om at vennene holder stor fest på hotellet. Han vet at han ikke er velsett når bohêmene holder fest, og ligger på hotellet om natten uten å møte opp på festen.

  Dagen etter tar han Tulla med seg på dampbåten til Horten. Tulla virker nervøs. De går landeveien til fots fra Horten til Åsgårdstrand. Det er stille og fredelig, som på en søndag, og når de kommer frem, er det blitt kveld.

 • Edvard Munch blir operert på Rigshospitalet i Kristiania. I journalen står det at han har fingret med en revolver og skutt seg selv i venstre ringfinger. Han blir på sykehuset i to uker.

  Etter dette reiser han hjem til tante Karen og søsteren Inger på Nordstrand.

 • På Høstutstillingen i Kristiania denne høsten er Oda Krohg representert med to portretter. Det ene har tittelen Fortvilelse og er et portrett av hennes venninne Tulla Larsen. Hun ser nokså medtatt ut på bildet.

  Det åpner også en stor utstilling i Blomqvists lokaler der mange av Edvard Munchs nye arbeider er utstilt. Blant dem er et helfigurs portrett av hans venninne Aase Nørregaard.

 • Emile Zola dør i sitt hjem i Paris, under det som snart skal komme til å bli beskrevet som merkelige omstendigheter. Han blir 62 år gammel. Dødsårsaken er kullosforgiftning på grunn av en tilsynelatende dårlig ventilert ovn. Zola og hans kone Alexandrine har nettopp kommet hjem til sitt hus i rue de Bruxelles i Paris fra en tur på landet. Det er vått og kaldt, og de lar en røykfri kullovn brenne i soverommet hele natten. På grunn av mange dødstrusler den siste tiden sover de med vinduene igjen og døren låst.