Fra dato

Til dato

  • Rainer Maria Rilke bestemmer seg for å lage seg sin egen, private plan for sin videre utvikling. Alle timene han har tilbrakt på nasjonalbiblioteket i Paris har ikke resultert i særlig mye mer enn side på side med notater om andres tanker og arbeider - det er ikke blitt egen diktning ut av det. Han legger ut på reise igjen. Planen han lager for seg selv er ambisiøs. Han vil lære seg dansk, lese biologibøker, lese brødrene Grimms ordbok, og han vil skrive monografier om J.P. Jabobsen, Erik Skrams gamle ungdomskammerat.

  • Søren Krøyer er blitt utskrevet fra sinnssykehuset i Købehavn og er tilbake på Skagen. Om høsten er han på rekreasjonsopphold i Wiesbaden i Tyskland. I desember kommer han tilbake til Skagen for å feire jul sammen med familen og Hugo Alfvén.

  • Hulda Garborg skriver i dagboken sin at alle mennesker snakker om hennes Kvinden skabt av Manden for tiden. Avisene skriver også mye om den, og Ragna Nielsen skriver i Morgenbladet at forfatteren har "alle slavindens mærker". Hulda mener det kan være noe i det.

  • Alexander og Kitty Kiellands bror Tycho, stifter av Norsk Telegrambyrå og direktør i samme byrå, tar sitt eget liv. i Kristiania. Det sies at årsaken til selvmordet er en kvinnehistorie. Det er Kitty som tilkalles og må ordne opp. Hun får et sjokk som kommer til å prege henne lenge. Hun reiser siden til Stavanger. Alexander har flyttet til Molde og blitt amtsmann der. Hele sommeren og høsten preges Kitty av angstanfall, nervøsitet og depresjon. Hun skriver mange brev til venner, og hun kaster seg over arbeidet ute på Kvalbein.

  • Ludvig Ravensberg sitter med sin venn sitter sammen med sin venn Gierløff på St. Hanshaugen konditori og skriver et kameratslig postkort til vennen og slektningen Edvard Munch.

    De erklærer at de savner sin «feltherre» Munch, og kan i en humoristisk tone fortelle at Ingse Vibe, deres gode venninne, for øyeblikket er forlovet, -- men ikke med sin forlovede, men tvert i mot med sin kontorsjef.