Fra dato

Til dato

  • Knut Hamsun publiserer en spydig artikkel, Gamle diktere og unge, der han kommentere en serie Ibsenbrev som nylig er blitt utgitt. Her harselerer han friskt over Ibsens forfengelighet og gnienhet. Dette året utgir han også diktsamlingen Det vilde kor. Han er nå 45 år gammel.

  • Georg og Edvard Brandes' far herman Cohen Brandes dør.

  • Den russisk-japanske krig bryter ut.

  • Gunnar Heiberg tar opp det erotiske temaet i skuespillet Kjærlighedens tragedie, som egentlig skulle hete Kjærlighedens hjemsøgelse". For den kvinnelige hovedpersonen Karen er kjærligheten hevet over hverdagen; den er en voldsom naturdrift, og hun føler seg sveket av ektemannen som opplever kjærligheten mer som en livgivende impuls i arbeidet; uten barn, uten yrke krever hun at kjærligheten skal være en evig beruselse. Hennes drøm tåler ikke møtet med virkeligheten, og hun tar sitt eget liv.

  • Frits Thaulow er hjemme i Kristiania om sommeren. Erik Werenskiold syns han er betydelig eldet, men snill og hyggelig. Han gir inntrykk av å ville flytte hjem til Norge.

  • Edvard Munch skriver en tekst om at kvinnen er spaltet tre fasetter. Kvinnen er et mysterium for mannen, hun er på samme tid helgen, hore og ulykkelig hengiven.

    Dette er også temaet i hans bilde Kvinnen i tre stadier, som ble ble kalt Sfinx da det første gang ble utstilt i Stockholm i 1894.

  • Hulda Garborg er sterkt opprørt over at Arne i boka Knudahei-brev skriver om et erotisk forhold han hadde til ei jente han var svært glad i da han var ung, lenge før han traff Hulda.

  • Heller Keller, som er 24 år gammel, går ut fra Radcliffe College som den første døvstumme person som har fått en Bachelor og Arts-grad.

  • Camille Claudel møter heftig kritikk og fordømmelse for sitt livsvalg og sin pasjon for kunsten. Hun knuges av tvil på sitt eget talent, og om hun har valgt feil. Hun er nå 40 år gammel.

  • Hilma af Klint får under en spiritistisk seanse vite at hun skal få i oppdrag å utføre malerier på det astrale planet. Verkene skal gestalte det uforgjengelige hos mennesket, får hun beskjed om.

  • Gunnar Heiberg tar opp det erotiske temaet i skuespillet Kjærlighedens tragedie, som egentlig skulle hete Kjærlighedens hjemsøgelse". For den kvinnelige hovedpersonen Karen er kjærligheten hevet over hverdagen; den er en voldsom naturdrift, og hun føler seg sveket av ektemannen som opplever kjærligheten mer som en livgivende impuls i arbeidet; uten barn, uten yrke krever hun at kjærligheten skal være en evig beruselse. Hennes drøm tåler ikke møtet med virkeligheten, og hun tar sitt eget liv.

  • Kristian Birkeland oppfinner lysbuemetoden og legger på den måten grunnlaget for kunstgjødselproduksjon ved hjelp av store mengder vannkraft. Sammen med Sam Eyde starter han Norsk Hydro, som skal komme til å starte storproduksjon på Rjukan i 1912.

  • Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson sitter på en kafé i Roma Folk ser på dem. de flørter.

  • Oda Krohg er representert på utstillinger i Stockholm, Paris og Kristiania (Høstutstillingen). Sommeren tilbringer hun i Drøbak.

  • New York åpner første del av sin undergrunnsbane.

  • Knud Pontoppidan holder forelesninger om rettsmedisin ved Københavns universitet. Under forelesningen om døden og dødstegnene skaper han en teatralsk stemning, med levende lys og mørklagt lokale. Han vil at studentene virkelig skal forstå hva døden handler om.

  • Sigmund Freud opplever et smertefullt brudd med sin venn og kollega Wilhelm Fliess, som har vært hans nærmeste mens han skrev Drømmetydningen og gjennomførte sin selvanalyse.

  • Frits Thauow skriver til sin venn Auguste Rodin et brev med de siste planene før deres store reise som de to skal gjøre til London sammen.

  • Amalie har blitt flyttet til et sanatorium i Hornbæk. Det er først og fremst et halsonde som plager henne. Hun blir penslet i halsen med det hun i et brev til Bjørnstjerne Bjørnson betegner som etsende gifter, og stukket med glødende syler det skal fordrive den forferdelige hosten som i så mange år har tæret på kraften hennes, og på sinnet. Hun ligger i en døs og sløver, og vet ikke hvilken dag eller hvilken dato det er. Orker ikke å spørre etter en avis, og slett ikke å lese den.

  • Amalie skriver til Bjørnstjerne Bjørnson om de fryktelige plagene hun har hatt i forbindelse med det vonde benet sitt. I sommer har hun ligget tre og en halv måned på sykehus, kan hun fortelle, benet ble skåret opp to ganger på kryss og tvers, hun tror hun overlevde kun på grunn av sin store vilje til å leve. Hun kan nemlig ikke dø fra Johanne. Hun er fjorten år gammel nå, hun elsker henne og trenger henne.

  • Bjørnstjerne Bjørnson skriver til Amalie om hvor trist det er å høre hvor syk hun er. Det er forferdelig, det ene etter det annet, ingen hvile og ingen nåde, skriver han. Han legger til at det gjør et eiedommelig inntrykk å lese om det i en håndskrift som i motsetning til alle andres blir yngre og klarere. Han spør: Er hun blitt større innvendig?Det med Magdalene Thoresen og hennes reaksjon på hans stykke Laboremus kan han ikke forklare. Hun var en storskåren, godmodig, fantastisk ånd, men hun hadde ingenting til felles med Lydia i stykket.

  • Hulda Garborg leser Otto Weiningers filosofiske bok Geschlecht und Charakter, og blir svært engasjert. Hun begynner å skrive Kvinden skabt af Manden; hun skriver som i et ras. Den skal komme til å utkomme anonymt, og vekke stor oppsikt. Hun skriver blant annet: «Det er ikke Kvinderne, som interesserer Dr. Weininger; det er «Kvinden», det rene Q. Men det rene Q. eksisterer altsaa ikke, og det er derfor forstaaeligt, at han ret som det er forvilder sig bort i de levende, virkelige Kvinders uhumske Sjæleliv, hvis der da kan være Tale om et saadant hos dem.

  • Amalies skuespill Agnete spilles i Christiania, og får en svært rosende omtale av Sigurd Bødtker. Han skriver at Amalie har en fantasi som forstår alt, og et mot som ikke kjenner hensyn.

    Agnete i stykket er en kvinne som elsker og vil elskes, skriver han. Hun er både ydmyk og trassig, hun både lyver og snakker sant som få, hun bedrar og stjeler, men har likevel en sjelens sanddruhet som forbauser og forvirrer. Hennes livstrang stenges inne av små og trange kår. Og mannen hun møter er ikke et helt menneske. Han er borgerskapet -- og borgerskapet vinner.

  • Hulda Garborg ser Amalies stykke Agnete på teatret. Hun syns det er svært godt, og det hun kaller skramsk. Amalie er en utmerket advokat for hovedpersonen Agnete, denne kvinnen som lyver og stjeler, men har en uendelig trang til hengivenhet og et verdig menneskeliv, og som vil redde seg ut av elendigheten med full sannhet og tillit til den elskede - og som blir skuffet. Hennes forpinthet var til å gråte ove, mener Hulda.

  • Amalie skriver et lykkelig og takknemlig brev til Bjørnstjerne og Karoline Bjørnson etter at de har besøkt henne i Classensgade, i et stopp i København på vei til Roma.At de virkelig har klatret helt opp til henne der i femte etasje! Det er ikke til å tro, skriver hun.

  • Leslie Stephen, Virginia Woolfs far, dør. Virginia får et nervesammenbrudd og må bo på institusjon en tid.Leslie var en kjent historiker og fjellklatrer. Virginia er nå 22 år gammel.

  • Hulda Garborg besøker Gustav Vigeland på atelieret som er en slags mystisk bule oppe ved Krist Kirkegaard oppe ved Hammerborgkroken. Hun syns Vigeland rager mange hoder over annen kunst hun ser for tiden. Hun er totalt fascinert av menneskeryggene han modellerer. Når de står der i atelieret lodne av støv, er de som lodne dyrerygger med spente muskler, syns hun. Garborg er ellers svært deprimert for tiden. Han tror ikke på boken han skriver på, og tåler ikke å bli forstyrret av Hulda og sønne Tuften, som nå snart er seksten. Mor og sønn må liste seg rundt.

  • Hulda Garborg sender manuskriptet til Kvinden skabt af Manden til Aschehoug.

  • Regine Olsen dør i København som 82-åring av influensa. Etter at hun ble enke har hun bodd sammen med sin eldre bror.

  • Gunnar Heiberg er i Paris og har en kort affære med den danske forfatteren Agnes Henningsen, som er på besøk i byen sammen med Bokken Lasson. Siden skal hun komme til å skrive nokså bramfritt om affæren i erindringsboken Kærlighedssynder. Etter dette møtet reiser Heiberg på landet, og han får endelig skrevet ferdig sitt stykke Kjærlighetens tragedie. Om sommeren reiser han hjem med stykket. Han stopper kort i København, men har så stor gjeld til folk i byen at han ikke våger å gjøre seg synlig.

  • Hulda Garborgs Kvinden skabt af Manden foreligger i bokhandlerne i Kristiania. Den blir en stor suksess, Bl.a. Hamsun er meget begeistret. Boka skal komme i ti opplag dete første halve året, og skal i alt komme til å selge i 12 000 eksemplarer.

  • Hulda Garborgs Kvinden skabt af Manden foreligger i bokhandlerne i Kristiania. Den blir en stor suksess, Bl.a. Hamsun er meget begeistret. Boka skal komme i ti opplag dete første halve året, og skal i alt komme til å selge i 12 000 eksemplarer.

  • August Strindberg skriver under skillsmissepapirene med Harriet Bosse. Han føler seg likevel sterkt forbundet med denne, og de skal ha delt omsorg for datteren Anne Marie.

  • Rainer Maria Rilke bestemmer seg for å lage seg sin egen, private plan for sin videre utvikling. Alle timene han har tilbrakt på nasjonalbiblioteket i Paris har ikke resultert i særlig mye mer enn side på side med notater om andres tanker og arbeider - det er ikke blitt egen diktning ut av det. Han legger ut på reise igjen. Planen han lager for seg selv er ambisiøs. Han vil lære seg dansk, lese biologibøker, lese brødrene Grimms ordbok, og han vil skrive monografier om J.P. Jabobsen, Erik Skrams gamle ungdomskammerat.

  • Søren Krøyer er blitt utskrevet fra sinnssykehuset i Købehavn og er tilbake på Skagen. Om høsten er han på rekreasjonsopphold i Wiesbaden i Tyskland. I desember kommer han tilbake til Skagen for å feire jul sammen med familen og Hugo Alfvén.

  • Hulda Garborg skriver i dagboken sin at alle mennesker snakker om hennes Kvinden skabt av Manden for tiden. Avisene skriver også mye om den, og Ragna Nielsen skriver i Morgenbladet at forfatteren har "alle slavindens mærker". Hulda mener det kan være noe i det.

  • Alexander og Kitty Kiellands bror Tycho, stifter av Norsk Telegrambyrå og direktør i samme byrå, tar sitt eget liv. i Kristiania. Det sies at årsaken til selvmordet er en kvinnehistorie. Det er Kitty som tilkalles og må ordne opp. Hun får et sjokk som kommer til å prege henne lenge. Hun reiser siden til Stavanger. Alexander har flyttet til Molde og blitt amtsmann der. Hele sommeren og høsten preges Kitty av angstanfall, nervøsitet og depresjon. Hun skriver mange brev til venner, og hun kaster seg over arbeidet ute på Kvalbein.

  • Ludvig Ravensberg sitter med sin venn sitter sammen med sin venn Gierløff på St. Hanshaugen konditori og skriver et kameratslig postkort til vennen og slektningen Edvard Munch.

    De erklærer at de savner sin «feltherre» Munch, og kan i en humoristisk tone fortelle at Ingse Vibe, deres gode venninne, for øyeblikket er forlovet, -- men ikke med sin forlovede, men tvert i mot med sin kontorsjef.

  • Hulda Garborg har fått lese to tredeler av Arnes manuskript til Knudaheibrev. De er formet som brev til vennen Steinar Schjøtt, som også er Amalies venn. Hulda syns det er svært godt, det han skriver. Han står uendelig langt over henne, syns hun. Og hun forstår bedre enn noen gang i hvor stor grad mannen hennes er fanget i barndommens tryllering. Ingen som ikke har sin opprinnelse innenfor den trylleringen kan noen sinne få noen dypere betydning for ham, innser hun. Det er på Jæren og i den første barndommen og ungdommen at han har hatt sitt eneste virkelige hjem.

  • Ragna Nielsen, som nå er 59 år gammel, utgir boken Norske Kvinder i det 19de Aarhundrede. I den skriver hun i åpningskapitlet: "Til Kvinderne i Aaret 2000. Da jeg var ung, interesserte jeg mig bare for Nutiden. Et Aar var en Uendelighed, mit Liv paa Jorden saa langt, at det ikke faldt mig ind at tænke paa Døden. Med voksende Selvbevidsthed kom Interessen for Fortiden. Hvorledes havde vore Bedstemødres og Oldemødres Liv været, hvad havde fyldt deres Liv, hvilke Tanker havde de tænkt, hvilke Følelser havde bevæget dem?

  • August Strindberg får et brev fra sin tidligere kone Frida Uhl, som ber ham interessere seg for deres felles datter Kerstin, som han ikke har sett siden hun var to år. Men han er rasende. Han tror Frida er ute etter hevn. Kerstin er nå tretten år gammel.

  • Rainer Maria Rilke er på reise. Han har en stund vært sammen med sin kone Clara Westhoff i Roma, i en villa de har leid etter råd fra Rodin, som selv har hatt glede av å gjøre studier i Roma i sin tid. Clara er skulptør, hun har behov for å arbeide med kunsten sin. Datteren Ruth har de latt være tilbake hos Claras foreldre i nærheten av kunstnerkolonien de har levd i, Worpswede. De besøkte Ruth i fjor sommer, Rilke syns hun var blitt en vill, liten jente, hun løp naken rundt utendørs, og til å begynne med kjente hun ikke igjen foreldrene sine. Hun hadde alvorlige, blå øyne.

  • Harald Høffding er på vei til Amerika med båt.Han reiser sammen med Otto Jespersen, som er lingvist. De stopper en vakker augustdag i Kristiania, og de to tar en tur til Holmenkollen. De får også en dag i Kristiansand før de drar videre ut på Atlanterhavet.

  • Ingse Vibe sender sin venn Edvard Munch et postkort fra Sandefjord, hvor hun er sammen med en venninne som heter Hildur Holland, på Sandefjord hotell. Kortet har vært på reise til Åsgårdstrand, Lübeck og Travemünde og før det endelig har funnet Munch i København.

    Edvard er mer eller mindre konstant på reisefot på denne tiden.

    Etter sommeren har han etablert seg i Tyskland. Han forteller sin venn Gustav Schiefler, som katalogiserer hans grafikk, at han har måttet kaste Ingse ut av hytta i Åsgårdstrand. Men hun var så rabiat at hun satte foten i dørsprekken, forteller han.

  • Edvard Munch stiller ut rundt 70 bilder i København. Han er nå er 41 år gammel, og hånden hans er fremdeles skadet etter skyteepisoden i Åsgårdstrand med Tulla Larsen.

    Han sitter på kafeen Bernina i København sammen med andre kunstnere og drikker, og ender i håndgemeng med en landsmann, som slår ham ned. Han er krakilsk og forfyllet og blir kraftig forslått.

  • Harald Høffding er på besøk hos William James på hans landsted i New Hampshire i fire-fem dager. Her treffer han også Herny James. Han får svært god kontakt med begge to. Han og William får drøftet sine religionsfilosofiske synspunkter. William hevder at han er en kristen, men han tilhører ikke noe kirkesamfunn, og han liker ikke å høre prekener. Derimot går han ofte inn i et kapell om morgenen for å høre på salmesangen. Han har et fint, intelligent men nervøst ansikt med vakre øyne. Året før har Høffding introdusert hans tanker for et dansk publikum.

  • Edvard Munch stiller ut rundt 70 bilder i København. Han er nå er 41 år gammel og har skadet hånden i en skyteepisode. Han sitter på kafeen Bernina i København sammen med andre kunstnere og drikker, og ender i håndgemeng med en landsmann, som slår ham ned. Han er krakilsk og forfyllet og blir kraftig forslått. Nyheten sprer seg raskt i mediene. Munch er inne i en mørk periode av livet. Han vil ikke reise hjem til Norge -- da er Tyskland bedre. Der har han også de fleste av bildene sine, og det er håp om at han vil kunne få bestillinger på nye bilder der.

  • Amalie kjører rundt i drosje med sitt dårlige ben for å se på leiligheter. Pengene flyr ut. Hun kan umulig bli boende i Classensgade i femte etasje med alle de trappene. Det er ingenting som snevrer et menneske inn som pengesorger. Men i hele sommer har hun likevel sluppet å ligge til sengs. Hun har ikke kunnet arbeide med særlig kraft, for bekymringene har tatt for mye plass i tankene. Men likevel.

  • Amalie får ikke skrevet, hun har det travelt med å finne en ny leilighet. Og hun har store økonomiske bekymringer. Hun skriver til sin venn Irminger: «Hjærtens tak for dine venlige linjer. Gudskelov for Du har det godt, og føler dig bedre oplagt til arbeijde. Så er der da nogen, som har det godt! Jeg har ikke kunnet skrive før. Har fløjet omkring på mit dårlige ben allevegne for at finde en passende lejlighed. Ja, for Du ved vel, jeg skal flytte. At bo her på 4de sal med det ben og de fødder, jeg har, er det samme som aldrig at kunne komme ud og i luften.

  • Ludvig Müller, Amalies sønn, spiller i Ibsens Brand på Nationaltheatret under regi av Bjørn Bjørnson.