Dato
februar 1904

Amalies skuespill Agnete spilles i Christiania, og får en svært rosende omtale av Sigurd Bødtker. Han skriver at Amalie har en fantasi som forstår alt, og et mot som ikke kjenner hensyn.

Agnete i stykket er en kvinne som elsker og vil elskes, skriver han. Hun er både ydmyk og trassig, hun både lyver og snakker sant som få, hun bedrar og stjeler, men har likevel en sjelens sanddruhet som forbauser og forvirrer. Hennes livstrang stenges inne av små og trange kår. Og mannen hun møter er ikke et helt menneske. Han er borgerskapet -- og borgerskapet vinner.

Agnete må trekke seg tilbake, ut av livet, mener Bødker å ha forstått. Forestillingen får lys fra alle kanter, skriver han.

Og applausen da teppet falt til slutt var stor og fortjent.

Agnete spilles av Alfhild Larsen (Stormoen).

Amalie skriver til Bødtker og takker strålende for anmeldelsen. Men Bjørnstjerne Bjørnson er ikke fornøyd med stykket når han leser det. Og i et brev til ham inrømmer Amalie at hun ikke helt syns hun har fått til tegningen av hovedpersonen Agnete i dette stykket.

Sted
Tema
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Losnedahl, K. G. (2015). Dramatikeren Amalie Skram. Nina og Gjæld. To skuespill av Amalie Skram. Bergen, Alvheim & Eide akademisk forlag. s. 278

og

Kielland, E., Ed. (1955). Amalie Skram Mellom slagene. Brev i utvalg. Oslo, Aschehoug. s. 216

http://www.nb.no/nbsok/nb/7838831437a393756bde709b916ed79d.nbdigital?lang=no#219