Fra dato

Til dato

 • Ella Anker utgir boka Ukjende kræfter. Denne høsten holder hun foredrag i Studentersamfundet om materialismen og psykisk forskning. Hun er en internasjonal observatør av tidens tanker. Hun skriver om hvordan man på 1880-tallet fikk et inntog av et materialistisk livssyn. Mennesket var et produkt av arv og omgivelser. Kristendommen og Jesu opptandelse var overtro, sjelen et resultat av materielle organismer. De med bakgrunn i kristne miljøer ble varig skadd og skaket i denne vonde tiden, mener hun.

 • Kitty Kielland blir innlagt med alderdomssløvsinn på Dr. Dedichens privatasyl i Østre Aker.

 • Harald Høffding holder denne våren forelesninger i Store festsal i Kristiania om åndelig kultur og erkjennelsesteoretiske spørsmål. 1100 tilhørere møter opp. Han tilbringer også noen dager på Voksenkollen, hvor det fortsatt ligger mye snø.

 • Titanic går på et isfjell og synker i Atlanterhavet under sin jomfrutur fra Southhampton til New York City. Mer enn 1500 mennesker omkommer.

  Dette er historiens største skipskatastrofen i fredstid. Det er 2224 passasjerer og mannnskap ombord.

 • Siri von Essen dør i Hesingfors. Hun er 62 år gammel.

 • August Strindberg er syk og ligger i sin leilighet i Stockholm og skriver til datteren Anne Marie, som nettopp har sendt ham blomster, at hun ikke skal komme og besøke ham. Han er 63 år gammel. Anne Marie er 10.

 • August Strindberg dør i sitt hjem i Stockholm. Til stede er husholdersken og en sykepleier. Noen dager tidligere har han hatt besøk av datteren Karin. Han har bedt om å få Bibelen, trykket den mot brystet og sagt: "Allt är försonat". Han ser lykkelig og trygg ut.

 • August Strindberg begraves i Stockholm. Det er en stor offentlig hendelse. I begravelsesfølget fra Drottningsgatan 85 til Norra begravningsplatsen går tusenvis av mennesker. Like mange står langs veien og ser på. Harriet Bosse følger datteren Anne Marie til Drottninggatan. Selv går hun til Djurgården og setter seg på en benk og ser utover vannet. Før hun dør i Oslo i 1961, skal hun kommer til å uttale: «Allt annat i mitt liv inklusive min teaterkarriär var helt betydelselöst i jämförelse med åren med Strindberg.

 • Johanne Skram gifter seg med Poul Knudsen i Helsingør Rådstue. De er begge 23 år gamle. Brudgommen står oppført som proprietær, bruden som forfatter. Hun er ikke medlem i folkeirken -- men det er han. Johannes adresse er Strandboulevard 70 i København. Det er blitt skrevet ektepakt mellom de to der er det satt opp betingelser for arbeid og pengeforbruk.

 • Ragna Nielsen står på talerstolen i Universitetets festsal i Kristiania og holder foredrag om forskning og tro. Hun vil formidle opplevelser med avdøde som tar kontakt med de levende. Foredraget blir siden trykt. Fremføringen hennes gjør voldsomt inntrykk på omgivelsene, og utstråler glød og personlig varme. Hun går til angrep på materialismen, verdsligheten og den overdrevne luksusen som hun ser rundt seg. Det er ikke dette som er jordelivets mål! Den psykiske forskningen kan gi svar på hvordan de døde lever på den andre siden, hevder hun.