Portrettbilde
Andre navn
Jørgen Marianus Flood Engelhart
Kjønn
Mann
Fødselsdato
8 juli 1852
Dødsdato
22 juli 1921

Galleri

 • Christian Krohg og Frits Thaulow annonserer i Aftenposten at de vil starte malerskole for damer på Storthings Plads i Kristiania, i huset som kalles Pultosten.

  En av Christians elever kommer om tre år til å bli Oda Engelhart. Da kommer hun til å være separert tobarnsmor. For øyeblikket er hun tyve år gammel, og forlovet med grosserer Jørgen Engelhart, som er åtte år eldre enn henne. De to skal gifte seg til sommeren. Pultosten og Krohgs atelier skal etter hvert også komme til å bli et viktig sted for Edvard Munch.

 • Oda Lassons mor Alexandra, født von Munthe af Morgenstierne, dør, 43 år gammel. Hun er halvt russisk, og etterlater seg ti barn. Den eldste av dem har allerede passert tyve, Oda er nummer tre i søskenflokken, og tyve år gammel.

  Om en måned skal Oda gifte seg med forretningsmannen Jørgen Engelhart. Ansvaret for familien faller nå på faren, som er regjeringsadvokat pg en kulturinteressert mann, og de eldste søstrene.

 • Oda Lasson gifter seg med Jørgen Engelhart i Kristiania. Han er åtte år eldre enn henne, og har tilbrakt flere år i utlandet, i Berlin, London og Paris. Han er en verdensvant og velstående mann som driver en blomstrende trelast- og iseksportforretning.

  De nygifte flytter inn i en moderne leilighet i Pilestredet.

 • Oda Engelhart (Lasson)s datter Sascha med Jørgen Engelhart blir født i Kristiania. Oda er 22 år gammel nå.

 • Oda Engelhart (Lasson) er gravid for tredje gang på fire år. Faren er Christian Krohg. Skandale må unngås, Odas far Christian Lasson må skånes, for hun er ikke offisielt skilt fra Jørgen Engelhart. Separasjonstiden er tre år.

  For å redde situasjonen reiser Oda og Christian til Belgia, der Christian deltar på verdensutstillingen i Antwerpen om sommeren. Odas opphold blir kamuflert som studietur.

 • Oda Krohg (Otthilia Engelhart) blir offisielt separert fra sin mann. Paret har to barn sammen; datteren Sascha og sønnen Ba.

 • Hans Jæger skriver brev fra Paris, der han i følge boken Syk kjærlighet, som han skal utgi om seks år, vandrer rundt i svart fortvilelse og lengter etter Oda Engelhart, at han har hørt fra en av de norske kunstnerne som befinner seg i byen at Oda har måttet flyttet hjem til sin far, og at henne mann har overtatt de to barna, BA og Sascha.

  Jæger skriver brev til Oda og spør om det er sant. I boken Syk Kjærlighet gjengir Jæger brevet slik:

  "En maaned efter. (5te Februar 1888.)

  BREV TIL VERA:

  Paris.

  «Kjære fru Vera!

 • Oda Engelhart skriver brev til Hans Jæger i dag. Hun har fått tilbake barna sine, Sasha og Ba (som har fått navnene Gog og Nadja i Jægers roman Syk Kjærlihet og bor sammen med dem hos sin far på Løkken i Grønnegade i Kristiania.

  I boken Syk Kjærlighet gjengir Jæger brevet slik. Oda gir han navnet Vera:

  "BREV FRA VERA

  (Mottatt 14 dage efter):

  Kristiania 15/2 88.

 • Christian Krohg maler denne våren et portrett av Oda på Hvitsten, der hennes familie har sitt sommersted. På bildet har Oda hendene i siden, hun ler mot ham, kjolelivet er lysende rødt, hun har en bløt hatt på hodet, som en slags glorie. Krohg maler bildet utendørs, og holder det først innelåst i et skap på Rammebråten, som sommerstedet heter, for at Hans Jæger ikke skal få se det.

  Edvard Munch skal siden komme til å bruke dette portrettet av Oda som forelegg for sitt portrett av henne i raderingen "Kristianiabohemen" i 1895.

 • Christian Krohg gifter seg med Oda Engelhart, født Lasson, i Kristiania. Hennes skilsmisse fra hennes første ektemann, Jørgen Engelhart, er endelig orden. Med ham har hun to barn, Ba og Sasha. Med Christian har hun datteren Nana.

  Nana bor i Belgia, hvor hun ble født i hemmelighet. Hun er oppkalt etter Christians søster, som døde da han var liten.

  Etter brullypet reiser brudeparet til Skagen. Her planlegger de å bli frem til desember.

 • Oda Krohgs barn Sascha og Ba emigrerer til Brasil sammen med sin far Jørgen Engelhart