Hopp til hovedinnhold
Tidsånd

Main navigation

  • Tidslinjen
  • Tidslandskap
  • Personer
  • Steder
  • Temaer
  • Om Tidsånd

Navigasjonssti

  1. Tidsånd
  2. person

Napoleon Bonaparte

Portrettbilde
Napoleon Bonaparte malt av Robery Lefevre 1812
Andre navn
Napoleone Bonaparte
Kjønn
Mann
Fødselsdato
15 august 1769
Dødsdato
5 mai 1821

Galleri

Napoleon Bonaparte malt av Robery Lefevre 1812
Kilder

https://snl.no/Napoleon_1_Bonaparte

https://www.google.com/search?q=napoleon+bonaparte&safe=active&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwib4Yyxus_hAhWV6aYKHdkLAikQ_AUIDigB&biw=800&bih=365#imgrc=GSlxjBt8sO_CNM:

  • desember 1778

    Napoleon Bonaparte og broren blir sendt til Frankrike for å få utdannelse

    Napoleon Bonaparte og broren blir sendt til Frankrike for å få utdannelse. Han lærer seg aldri å stave ordentlig, og blir ertet for sin korsikanske aksent på fransken, men viser gode kunnskaper i matematikk, historie og geografi. Han blir raskt sendt videre til militærakademiet.

    Les mer
  • 1784

    Napoleon Bonaparte kommer inn på École Militaire i Paris

    Napoleon Bonaparte kommer inn på militærakademiet École Militaire i Paris, landets fremste krigsskole.

    Les mer
  • 1785

    Napoleon Bonaparte begynner på sin praktiske militære karriere

    Napoleon Bonaparte begynner på sin praktiske militære karriere. Han har dårlig råd, liten utsikt til forfremmelse, og må forsørge sin bror. Han leser Roussseau, som er hans store forbilde.

    Les mer
  • 1789

    Napoleon Bonaparte vender tilbake til Korsika etter at den franske revolusjonen bryter ut

    Napoleon Bonaparte vender tilbake til Korsika etter at den franske revolusjonen bryter ut. På Korsika er det nasjonalistisk opprør mot Frankrike og senere borgerkrig. Napoleon og familien flykter til Frankrike.

    Les mer
  • mars 1804

    Napoleon Bonaparte blir proklamert fransk keiser

    Napoleon Bonaparte blir proklamert fransk keiser.

    Les mer
  • mai 1804

    General Bernadotte blir utnevnt til marskalk av Frankrike

    Den nyutropte keiser Napoelons general Bernadotte blir utnevnt til marskalk av Frankrike.

    Les mer
  • 1805

    Napoleon Bonaparte blir proklamert konge av Italia

    Napoleon Bonaparte blir proklamert konge av Italia.

    Les mer
  • desember 1805

    Keiser Napoleon blir seierherre i slaget ved Austerlitz

    Keiser Napoleon får overtak i den europeiske krigen ved å beseire østerrikerne og russerne i slaget ved Austerlitz.

    Les mer
  • november 1806

    Napoleon Bonaparte sperrer havner han kontrollerer for britiske skip

    Napoleon Bonaparte befaler at alle havner han kontrollerer på det europeiske fastland skal sperres for britiske skip. Slik vil han knekke britisk økonomi og hindre britene i å føre krig. Denne fastlandssperringen får sørgelige konsekvenser for Norge.

    Les mer
  • 1807

    Napoleon Bonaparte slår russerne i to slag

    Napoleon Bonaparte forfølger russerne østover og slår dem i to slag. Han og tsar Alexander forhandler om Finland, som tsaren får lov til å underlegge seg. Til gjengjeld skal tsaren slutte seg til fastlandsblokaden og slik hjelpe Napoleon med å utarme og utmatte Storbritannia.

    Les mer
  • 6 juni 1807

    Den danske kongen Fredrik 6. avviser britenes krav om å gå inn i en allianse med dem mot Napoleon. Alternativet er krig. blokkering av Norge og sperrede havner.

    Les mer
  • 13 august 1807

    Store britiske hær- og flåtestyrker angriper København

    Store britiske hær- og flåtestyrker angriper København. Tre uker senere seiler de ut av Øresund med den dansk-norske flåten på slep. Fredrik 6. slutter seg nå til Napoelon og er dermed i krig med England.

    Les mer
  • 16 februar 1814

    Christian Frederik møter de fremste menn på Østlandet

    Christian Frederik møter de fremste menn på Østlandet hos Carsten Anker på Eidsvoll for å høre hva de mener om hans plan om å bli leder for nordmennene. Professor Georg Sverdrup står fram og sier at når den danske kongen har gitt fra seg sine rettigheter, har heller ikke prinsen noen rett. Nå ligger retten til å bestemme hos det norske folk. Etter stormannsmøtet er det klart at prins Christian Frederik må overta styret i Norge - som regent - inntil representanter for hele det norske folk kan komme sammen og vedta en ny grunnlov.

    Les mer
  • 6 april 1814

    Napoleon Bonaparte blir tvunget til å gå av som keiser

    Napoleon Bonaparte blir tvunget til å gå av som keiser etter å ha lidd nederlag i Napoleonskrigene. Han blir sendt i landsforvisning til øya Elba utenfor Toscana. Men om mindre enn et år skal han rømme fra Elba, og igjen gripe makten i Frankrike.

    Les mer
  • 20 mars 1815

    Napoleon Bonaparte marsjerer inn i Paris

    Napoleon Bonaparte marsjerer inn i Paris sammen med en styrke på 140 000 soldater. I ryggen har han også 200 000 frivillige.

    Les mer
  • 18 juni 1815

    Slaget ved Waterloo utkjempes

    Slaget ved Waterloo utkjempes i det som i dag er Belgia. Napoleon lider sitt endelige nederlag mot en britisk og prøyssisk armé. 41 000 soldater blir drept, såret eller savnet.

    Les mer
  • 22 juni 1815

    Napoleon Bonaparte abdiserer

    Napoleon Bonaparte abdiserer på ny. Fireåringen Napoleon 2. regjerer i Frankrike i to uker.

    Les mer
  • 26 september 1815

    Russland, Østerrike og Preussen inngår en allianse

    Russland, Østerrike og Preussen inngår en allianse som underskrives i Paris. Etter at Napoleon endelig er slått, er det viktig for disse tre stormaktene å skape orden etter de franske revolusjonskrigene. Alliansen skal komme til å holde frem til Krimkrigen bryter ut i 1853.

    Les mer
  • 15 oktober 1815

    Napoleon begynner sin eksiltilværelse på øya St. Helena

    Napoleon begynner sin eksiltilværelse på øya St. Helena i Atlanterhavet.

    Les mer
  • 14 juli 1817

    Anne-Louise-Germaine de Staël dør i Paris

    Anne-Louise-Germaine de Staël dør i Paris, 51 år gammel. Hun har vært sin samtids mest kjente kvinnelige intellektuelle. For få år siden har hun giftet seg med en mann som er halvparten så gammel som henne, han døde kort tid etter henne. Hun har levd et eventyrlig liv som fransk forfatter og salong vertinne, vært en forkjemper for den liberale republikken og for kvinners rettigheter, og en åpen motstander av Napoleon Bonaparte. Hun har stått kong Carl Johan nær, og vært en innflytelsesrik propagandist i kampen mot Napoleon, som forviste henne fra Frankrike.

    Les mer
  • 5 mai 1821

    Napoelon Bonaparte dør på St. Helena etter et langt sykeleie

    I desember 1818 ble den korikanske legen Francois Anthomachi tilkalt til den ensomme øya St. Helena for å være lege for Napoleon. Men i dag dør hans eneste pasient. Legen slår fast at dødsårsaken er kreft i magesekken.

    Etter dødsfallet oppstår det strid om det er franske eller britiske leger som skal gjøre av avstøpning av den dødes ansikt. Det ender med at det er  dr Anthomachi som får oppgaven, men da har liket ligget i to døg i stekende varme. Dermed er det lite sannsynlig at dødsmasken som endelig blir tatt gir et godt inntrykk av hvordan Napoleon var i levende live.

    Les mer
Om Tidsånd.no

Innholdet i denne nettressursen er samlet av Merete Morken Andersen (forfatter og førsteamanuensis i faglitterær skriving ved Universitetet i Sørøst-Norge) i forbindelse med boken Blodet i årene - Amalie Skram og hennes tid (Spartacus, 2018).

Les mer

Tidslinjen har mottatt støtte fra:

Kulturrådet

Spartacus

Creative Commons-lisens
Innholder på nettsiden er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.

User account menu

  • Logg på