Arbeid
Kjønn
Mann
Fødselsdato
12 juni 1842
Fødselssted
Dødsdato
20 mars 1866
Dødssted

Galleri

  • Bjørnstjerne Bjørnson skriver Ja vi elsker dette landet. Diktet blir offentliggjort for første gang, i Aftenbladet under overskriften Norsk Fædrelandssang i forbindelse med at den nye svenske og norske kongen, Karl XV, kommer til Christiania for å overvære åpningen av Stortinget. Opprinnelig er diktet ment som et taktisk hyldningsdikt til kongen i stattholderstriden for at kongen skulle gi etter og beskytte Norges interesser.Diktet skal imidlertid komme til å endre litt i takt med ulike politiske situasjoner, før den endelige versjonen skal bli trykket i samlingen Digte og Sange i 1870.

  • Edvard Grieg er blitt kjent med Rikard Nordraak i København. De to treffes i Tivoli. Nordraak innleder samtalen med å si: "Nei, nå skal vi to store menn virkelig treffe hverandre!".

    Edvard skal siden komme til å uttale at han får følelsen av at dette er en mann som føler seg som fremtidens Bjørnson, pluss Ole Bull.

  • Edvard Grieg er blitt kjent med Rikard Nordraak i København. De to treffes i Tivoli. Nordraak innleder samtalen med å si: "Nei, nå skal vi to store menn virkelig treffe hverandre!". Edvard får følelsen av at dette er en mann som føler seg som fremtidens Bjørnson pluss Ole Bull.

  • Edvard Grieg er 23 år gammel og forlater sin syke venn Rikard Nordraak i Berlin. De to vennene har planlagt å reise til Italia sammen, men Rikard har gulsott, lungebetennelse og brystinnflamasjon, og skal behandles med blodigler hver tredje time. Edvard skal holde konsert i Leipzig og urfremføre sin første fiolinsonate. Herfra reiser han videre til Italia, hvor han blant annet skal komme til å treffe og bli godt kjent med Henrik Ibsen.

  • Edvard Grieg har ankommet Roma etter en strevsom reise. Det er brutt ut kolera flere steder i Italia, og de blir stadig stoppet for diverse kontroller. Men endelig fremme i Roma treffer han Ibsen og en rekke andre skandinaver. I Skandinavisk Forening leser han Bjørnsons festtale i Studenterforeningen i Christiania. Han leier seg et klaver. I løpet av desember måned treffer han Andreas Munch, ser Liszt gjøre haneben for noen unge damer, og er i juleselskap i Den Skandinaviske Forening, hvor Ibsen holder tale for slesvikerne. Stemningen er høy.

  • Edvard Grieg får brev om at hans venn Rikard Nordraak, som han har forlatt syk i Berlin, er død. Budskapet er et stort sjokk for ham. Han føler at han ikke han noen å betro seg til. Han komponerer en sørgemarsj over vennen. Han og Nina bestemmer seg for å flytte til Christiania i løpet av våren. For å tjene til livets opphold, tar han imot pianoelever, og ganske snart gir han og Nina sin første konsert i hovedstaden. Det blir en suksess, og Edvard får nå mer enn nok å henge fing­rene i.