Dato
20 april 1837

I København er det i dag bryllup i Hof- og Slotskirken mellom sirkusartisten og kunstrytteren Jean d´Abis og Jomfru Marie Werning, som er solodanserinne ved Det kongelige Theater. Betegnelsen jomfru er formelt og titulært korrekt, men strengt biologisk forstått er den en overdrivelse, for Marie har minst tre barn født utenfor ekteskap.

Skuespiller Marie Luise Heiberg skal imidlertid siden i sine erindringer komme til å ta avstand fra jomfru Wernings egen påstand: «Jeg har syv!».

Barna utenfor ekteskap kan kanskje forklares med at ballettpikene på teatrene er elendig betalt. De er unge, vakre dansejenter som alltid er omsvermet og fristet av velstående og høyt rangerte menn som de ikke så enkelt kan avvise, og som tilbyr både det ene og det andre. Effektive prevensjonsmidler fins ikke. Og noen ganger går det galt.

Om et halvt års tid kommer Marie Werning til å bli avskjediget i nåde med pensjon fra teatret. Da faller inntektene hennes betraktelig. Kunstnerekteparet legger ut på turné, blant annet til Tyskland, for å klare økonomien.

Sted
Tema
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Enevig, A. and S. Odense (2003). Gøglere, hypnotisører og savoyarder. Odense, Syddansk Universitetsforl. Odense Stadsarkiv. s. 47