Dato
8 oktober 1843

Kitty Kielland blir født i Stavanger, i en familie som tilhører byens absolutte elite. Handelshuset Kielland & Søn eier ti våningshus i byen, de brukes til kontorer og til boliger for slektens mange medlemmer. Dessuten eier de minst tolv sjøhus et skipsverft og fire seilskip.

Stavanger har rundt 6 600 innbyggere, og handelshusets lokaler ligger midt på torget. Der arbeider Kittys far, Jens Zetlitz Kielland. Han er 27 år gammel, og ville nok helst vært kunstner, han har fylt huset sitt med kunst, og er selv en habil amatørkunstner, han har vært med å etablere Stavanger Kunstforening, skjærer mønstre i elfenben og dekorerer flere av husets vegger. Oppe i andre etasje i huset har han det han kaller sitt «såkalte kontor», hvor staffeli og lerret står klart, og palett og pensler ligger klare. Kitty er hans andre barn.

Hans kone heter Christiane og er 24, hun skal siden komme til å føde seks barn til. Hun har svakt hjerte, og skal komme til å dø under fødselen av sitt siste barn, når Kitty er atten år gammel. To gutter skal komme til å dø som spedbarn.

Kitty og hennes seks år yngre bror Alexander skal komme til å vokse opp i et stort hus ved Bredevannet, midt i byen. Det ligger rett ved siden av Kongsgård, den høyere skolen, og ikke langt unna domkirken. Her er lyse stuer på rekke og rad, og en hage som strekker seg helt ned mot Bredevannet, man kommer dit gjennom en liten, hvit grind nederst i hagen.

Kitty skal komme til å vokse opp og bli et intelligent og kristelig barn, ikke særlig pen, og heller ikke med Kiellandfamiliens eleganse. Og skal hele livet skal hun komme til å leve med et sterkt vekslende sinn, i blant med tungsinn som komme over henne som tunge skyer. Familien skal komme til å regne henne som bråsint, og med sterk rettferdighetssans. Som barn skal hun komme til å være mye syk, og også få et skadet kne. Det skal komme til å lenke henne til seng og rullestol i lange perioder i oppveksten.

Personer
Korrekturlest?
Nei