Portrettbilde
Andre navn
Christine Lange Kielland
Arbeid
Kjønn
Kvinne
Fødselsdato
8 oktober 1843
Fødselssted
Dødsdato
1 oktober 1914
Dødssted
  • I Stavanger står herskapsboligen Ledaal ferdig. Det er familien Kiellands sommerbolig, elegant og luksuriøst innredet. Om vinteren bor familien inne i byen, med to etasjers lysthus i hagen.

  • Johan Sebastian Welhaven, en prestesønn fra bergen som for tiden er student i Christiania, skriver brev hjem til sin søster Maren, som han kaller Marylli, med streng instruks om at hun må lære seg bedre rettskriving når hun skriver til ham.

    Maren er seksten år gammel, altså to år eldre enn Camilla Wergeland. Men hun er altså ikke helt stø i rettskriving, og dette plager hennes bror. Den som ikke vil tilhøre pøbelen, må kunne ordlegge seg korrekt, mener han. Sammenhengen og tankene i brevene hun skriver til ham, er han imidlertid svært fornøyd med.

  • Kitty Kielland blir født i Stavanger, i en familie som tilhører byens absolutte elite. Handelshuset Kielland & Søn eier ti våningshus i byen, de brukes til kontorer og til boliger for slektens mange medlemmer. Dessuten eier de minst tolv sjøhus et skipsverft og fire seilskip.

  • Lars Hertervigs malerier henger i Kitty og Alexander Kiellands barndomshjem. De gjør voldsomt inntrykk på Kitty. De er vakre og brutale på samme tid. Kitty begynner å kopiere dem på farens kontor. Det vonde benet hennes er bedre nå, bra nok til at hun kan stå ved staffeliet. Men hun skal komme til å møte motstand når hun ønsker å utdanne seg som profesjonell kunstner. Faren tviler på styrken i hennes talent og mener hun ville ha det bedre som lykkelig amatør enn som mislykket kunstner.

  • Alexander og Kitty Kiellands mor, den vakre og sjarmerende prestedatteren, dør i barselseng, 42 år gammel.Alexander er snaut tretten. Kitty er atten. De sørger tungt. Fire dager etter trettenårsdagen hans dør også den nyfødte, lille broren.

  • Kitty Kielland deltar i sin kusine Johanne Sømmes bryllup med Ove Høegh Gude. Han er bror av maleren Hans Gude, som er en kjent skikkelse i tidens kunstliv.

  • Kitty Kielland er en kvinne på 29 år som treffer maleren hans Gude, som er professor i landskapsmaleri og holder til i Karlsruhe, men som nå er på besøk i Stavanger. Han ser maleriene hennes, og anbefaler henne å utdanne seg til maler. Dette er ikke særlig populært i familien, men hun blir støttet av broren Alexander, og året etter skal hun komme til å reise til Karlsruhe for å studere under Gude. Her kommer hun til å bli i to år. Kvinner har ikke adgang til kunstskolen, men Gude tar imot elever privat.

  • Kitty Kielland er elev av Hans Gude i Karlsruhe frem til 1875.

  • Harriet Backer studerer maleri i München (frem til 1878). Kvinner har ikke adgang til kunstakademiet i München, og er derfor avhengige av private lærere. Hun er blant annet sammen med Eilif Pettersen, Skredsvig, Werenskiold og Kitty Kielland.

    Kitty skal hun komme til å bo sammen med store deler av livet. Siden skal disse malerne utgjøre den berømte Fleskumkolonien, som skal komme til å blomstre sommeren 1886.

  • Kitty Kielland flytter til München, hvor hun skal komme til å oppholde seg frem til 1878. I München deler hun leilighet med Hariet Backer. Hun har ingen fast lærer, men blir korrigert av den franskpåvirkede realisten, dyre- og landskapsmaleren H. Baisch.

    Imidlertid blir den unge og begavede Eilif Peterssen hennes viktigste lærer i München-årene. Av ham lærer hun en friere penselføring, som hun skal videreutvikle under innflytelse fra fransk maleri.

  • Kitty Kielland oppholder seg på Jæren for å male. Bildene hennes er holdt i en naturalistisk stil, men en lys koloritt. De er ofte laget som små utsnitt av naturen, med en detaljert forgrunn og store linjer i landskapet. Hun er preget av Gudes realisme i landskapsframstillingen, mer enn den stemningsstilen som er populær i München.

    Det er nytt i Norge at en kvinne maler landskapsbilder og ikke holder seg strengt til de "passende" motivene for en kvinne: portretter, interiører, blomsterbilder.

  • Alexander Kielland skriver i et brev til sin søster Kitty i Munchen at hun må regne med å aldri komme til å vende hjem til Stavanger for godt. I brevet belærer han henne om hvor viktig det er å være menneske først, og dernest kunstner.

    Kitty er ofte plaget av tvil på sine kunstneriske evner.

  • Kitty Kielland er denne sommeren kommet tilbake fra tre års studier i München. Hun slår seg til på Ogna på Jæren. Hit kan man nå komme med jernbane, Jærbanen ble åpnet i februar.

    Man kan reise mellom Stavanger og Egersund to ganger om dagen for kr. 2,55 på andre klasse. Og malere har begynt å komme reisende hit, blant dem er Frits Thaulow og Nicolai Ulfstein, Otto Sinding. De er på jakt etter nye motiver, de er inspirert av den nye og mer realistisk holdning i kunsten, de vil vekk fra det romatiske og pompøse.

    Frits Thaulow maler et landskap med telegrafstolper.

  • Alexander Kielland forlalter kone og tre barn og drar til Paris for å bli dikter. Det er en dristig avgjørelse. Forholdene for næringsvirksomhet er ikke så gode som tidligere i Stavanger. Han burde nok holde seg hjemme og skjøtte sin bedrift, teglstenbedriften i Stavanger. Eller kanskje det er nettopp nå det er på tide å reise.

  • Alexander Kielland har fått brev fra søsteren Kitty, som bor i München, om at hun skal flytte til Paris, og at hun har fått invitasjon om stille ut to bilder på Salongen til våren. Dette gleder ham stort.

    Hennes gode venninne Harriet Backer bor allerede i Paris. Det gleder ham også, men han må fortelle henne at hun ikke kommer til å treffe ham i den franske hovedstaden; han er på vei hjem til jul. Det går dårlig nemlig med økonomien, han har ikke råd til å bo der lenger.

    Om møtet med Camilla Collett i Paris forteller han:

  • Kitty Kielland skriver til Eilif Pettersen om hvordan er å kjøre rundt i Paris på toppen av en omnibuss. Det er sen høstkveld, hun har vært på besøk hos Harriet Backers søster Inger og hennes mann presten Herman Lunde. De har fortalt spøkelseshistorier mens skyggene ble lange.

  • I Paris er nesten hvert kvartal på høyre bredd av Seinen rundt Boulevard Clichy og Rochechouart gjort om til kunstnerkvarterer med atelierer nå. Om morgenen mellom klokken syv og åtte kommer alle kunststudentene med sine malerbokser og pensler på vei til kunstklassene sine. Det skapes kunst overalt. Og aldri før har idealisme vært mindre sentimental enn den er nå.

  • Kitty Kielland blir for første gang antatt på Salongen i Paris med to malerier. Hun er 35 år gammel nå, og dette er en stor seier for henne. Frits Thaulow er også antatt.

    De neste ti årene kommer Kitty til å tilbringe så og si alle sine vintre i Paris. Hun skal komme til å arbeide med friluftsmaleriet, male bildene ferdige ute i naturen. Motivene er den "vanlige" naturen, fremfor de brusende fossefallene og majestetiske høyfjellene. Storheten i det dagligdagse.

  • Harriet Backer, som nå er 35 år gammel, debuterer som maler på Salongen i Paris med maleriet Solitude. For det får hun en utmerkelse.

    Harriet er utdannet i Munchen, men har bodd i Paris de siste par årene. Hun er elev av Léon Bonnat ved madame Trélat de Lavignes atelier og bor sammen med Kitty Kielland, Alexander Kiellands søster.

  • Kitty Kielland flytter denne våren sammen med Harriet Backer på deres felles atelier i Paris, i Rue de l'’Université 19. De har tidligere bodd sammen i Munchen. De er begge nøysomme og klarer seg med liten plass. Kitty får sendt tre kasser med utstyr fra farens hus ved Bredevannet i Stavanger. Bak forheng i atelieret stiller de hver sin seng, så de nesten ikke synes. De får duk på bordet og grønne planter. Det lukter maling, men det er hjemlig og hyggelig. Her bor de, her arbeider de, og herfra tar de sine korte utflukter til Bolougneskoen, til kafeer og til venner på andre kanter av byen.

  • Harriet Backer oppholder seg i Bretagne i den lille middelalderbyen Rochefort-en-Terre sammen med Kitty Kielland og hennes lærer L. Pelouse.

  • Alexander Kielland er i ferd med å gå i gang med arbeidet med sin roman Skipper Worse, srkiver han til Georg Brandes. Han vil gjerne diskutere Ibsens Gengangere. Og han kan fortelle at hans søster Kitty er kommet hele veien fra Paris for å få gjennomført en operasjon av nesen. Det ble litt fullt i huset, siden forfatteren J. P. Jacobsen også bor der for tiden. Kielland setter Jacobsen svæt høyt, både som forfatter og som menneske.

  • Edvard Brandes skriver et flørtende brev til sin fortrolige venninne Ingeborg Thaulow, som har forsøkt å invitere ham på besøk til Kragerø, hvor hun tilbringer vinteren sammen med Frits og barna. Ingeborg er nær venninne med Amalie Müller.

    Han skriver:

    «Kjære Frue!

  • Eilif Peterssen bosetter seg i Kristiania igjen etter mange år i Roma, og begynner å bygge seg et stort atelier på Hegdehougen, hvor han har vokst opp. Han er en respektert maler i begge kretser i den pågående og heftige kunstnerstriden som herjer i byen, og brukes ofte som mellommann når stridighetene blir for intense og det er behov for diplomati.

  • I Kristiania arrangeres for tredje år på rad kunstnernes høstutstilling. Rundt 70 kunstnere er represenert, med til sammen 174 bilder. En av dem er Paul Gauguin, som er Frits Thaulows svoger. Han bidrar med et bilde av sin kone Mette i selskapsdrakt, med gule hansker, og med et bilde med blomstermotiv. De gjør inntrykk på den unge Edvard Munch.

  • Kitty Kielland er med på å starte Norsk Kvindesagsforening i Kristiania.

  • Harriet Backer er på Jæren sammen med Kitty Kielland, og maler sine første landskapsmalerier

  • Harriet Backer er i Risør og maler sammen med Kitty Kielland

  • Alexander Kielland gir i et brev sin søster Kitty nådestøtet i forhold til noen små litterære tekster som hun har skrevet de siste årene. Han påpeker att en bok nok kan være et innlegg i samfunnsdebatten, men den må også være et kunstverk. Det er forfatterens oppgave å få den til å være begge deler, og det kan ikke Kitty, for hun mangler etter hans syn den substansen i hjernen som skaper en dikter, mener han.

    Kitty får sin novelle på trykk i Nyt Tidsskift denne sommeren, men etter dette kommer det ikke flere litterære forsøk fra hennes side.

  • Kitty Kielland arbeider denne sommeren sammen med sine malervenner på Fleksum. Men det blir også tid til å turer til Kristiania. Hvor hun enn kommer, passer hun på å snakke pent om sin kjære venn Arne Garborg. Hun får også turer på byen sammen med ham. De spaserer sammen på Karl Johan, går alene sammen og drikker øl, og har muntre diskusjoner over et bord på Grand Café. Hun håper det kan være til nytte for ham at i det minste hun, som fremdeles av de fleste betraktes som et ærbart menneske, omgås ham.

  • Arne Garborg utgir romanen Mandfolk. Det er hans mest naturalistiske bok. Her skildrer han hvordan det erotiske, det politiske og det religiøse livet leves i hovedstaden.

    Romanen åpner på en fest i Kristiania Arbeidersamfund. Her er fulle studenter hvor man snur seg, og leseren får følge tankene og følelsene til en av dem. I løpet av romanen går han i hundene. Den unge studenten er forelsket i en ung og vakker kvinne, men han har liten tro på seg selv. Han bor på hybel hos Daniel Braut fra romanen Bondestudentar.

  • Arne Garborg reiser hjem fra Paris til Kristiania. Kitty Kiellands, hans nære venninne, sørger. Hun skriver til venner i Kristiania, Sofie og Erik Werenskiold, at nå får de overta ham og være snille mot ham. Han er et så sørgmodig og fint menneske, og hun vil så gjerne at han skal kunne være lykkelig i verden, skriver hun.

    Hun syns Erik Werenskiold burde male Arne. Men da må han gjøre ham fin, understreker hun; med høy pariserhatt og vårfrakk.

    Det ville vært til stor nytte for Garborg dersom man hjemme i Norge kunne vite hvor fint menneske han er, tror hun.

  • Harriet Backer, Erik Werenskiold, Gerhard Munthe, Kitty Kielland og Christian Skredsvig er blant kunstnerne som kommer sammen på gården Fleskum i Bærum for å male denne sommeren.

  • Kitty Kielland skriver til Asta Lie om hvordan hun har vært til stede på et møte på Sagathun folkehøyskole på Hamar og hørt Viggo Ullmanns rolige og overbevisende stemme snakke om kvinnesaken.

    De har sittet rundt peisen på foklehøyskolen, den er drevet i gundtvigansk kristen ånd, men ikledt norsk nasjonal drakt. Den kombinerer troen med åpenhet og søken etter å orientere seg i den nye tiden. Viggo Ullmann er Vilhelmine Ullmanns sønn, Ragna Nielsens bror, og Venstre-mann på Stortinget.

  • Kitty Kielland maler Arne Garborg som sitter i hennes og Harriet Backers atelierleilighet i Paris og leser et manuskript. Det ser ut til å være en kvistleilighet. Han har svart dress og hvit skjorte. 

    På det svarte, runde bordet med dreide ben ved siden av den lyserøde lenestolen han sitter i står en vase med påskeliljer, en vannkaraffel, et glass, et blekkhus, en penn og noen papirer, et åpnet brev. Vinduet i bakgrunnen har blondegardiner, det står en stor grønn potteplante på en pidestall i hjørnet. Rett over Garborgs hode sitter en rød og grønn papegøye og stirrer ned på ham.

  • Kitty Kielland har det ikke godt. Hun skriver til sin kjære venn Arne Garborg om hvordan hun opplever at det som i utgangspunktet er hennes varme og sterke velvilje for et menneske utvikler seg til å bli en aggressiv makt. Hun blir mer og mer overbevist om at vennskapet med Arne må være over.

  • Kitty Kielland får publisert artikkelen «Et par ord i diskussionen» i det norske Nyt Tidsskrift. Opprinnelig har hun sendt den til kvinnebevegelsens eget blad, Nylænde, men der regjerer Gina Krog, og hun vil ikke ta inn Ginas artikkel uten samtidig å imøtegå den, for den er i strid med bladets program.

  • Kitty Kielland skriver et nytt innlegg i den norske sedelighetsdebatten, denne gangen i Dagbladet. Hun mener at Strindberg, som oppfattes i de fleste kretser som kvinnefiendtlig, trass i alle overdrivelser har både kraft og liv. Han tror i det minst på at kvinnene er en makt. De ytterliggående meningene hans frisker opp, mener hun. Man lærer av det. Kitty er en av de få ugifte kvinnene i Norge som har kastet seg ut i denne diskusjonen om menn, kvinner og seksualitet

  • Kitty Kielland skriver nok et innlegg i sedelighetsdebatten som raser for tiden. Hun syns ikke kvinnene skal tie om sin egen kjønnsdrift. Siviliserte menn burde få vite av kvinnene selv at de ikke er kjønnsløse vesner. Oppdragelsen av jenter må endres, og det må også forholdene mellom kvinner seg imellom, mener hun.

  • Kitty Kielland, som er Alexander Kiellands søster, får nyheten om at hennes gode venn Arne Garborg har giftet seg med Hulda Bergersen. Hulda er gravid allerede før bryllupet, og det tar seg ikke godt ut.

    Det gjør vondt at Arne nå er en gift mann, for Kitty har nok hatt forhåpninger til at hennes gode kamerat med tiden skulle kunne bli noe mer enn en kamerat. Men hun gjør gode miner til slett spill.

  • Kitty Kielland skriver brev til Vilhelmine Ullmann, sin gamle venninne, om kvinnesaken. Men like mye handler brevet om hennes egen smerte etter at Arne Garborg har giftet seg med Hulda. Vilhelmine har skrevet til henne at hun hevder for sterkt den naturlige trangen til kjærlighet og et kjærlighetsliv, men Kitty forklarer at de to nok aldri vil kunne se likt på den saken; Vilhelmine er rik i forhold til kjærligheten, mens Kitty selv er fattig.

  • Arne Garborg skriver til sin venninne Kitty Kielland. Han syns det er lenge siden han har hørt noe fra henne. I grunnen vet han jo ingenting om hva hun driver med for tiden. Han skriver om hvordan han og Hulda har slått seg ned høyt til fjells på Kolbotn i Østerdalen, om sine skriveplaner og om den pågående sedelighetsdebatten.

  • Kitty Kielland skriver til Jonas og Thomasine Lie om hvordan Garborg har fortsatt å skrive til henne gjennom sommeren. Han viser tydelig at han ønsker å holde vennskapet deres oppe. Han sender henne artikler og tidsskrifter, og oppfordrer henne varmt til å kaste seg ut i sedelighetsdebatten. Og langsomt slipper hennes fortvilelse over å ha mistet hans vennskap. Nå finner hun trøst i de vennlige ordene hans. Det er kommet en ro over henne nå. Det er riktignok ene resignert ro, men likevel. Etter hvert begynner hun å svare på brevene hans.

  • Kitty Kielland deltar på verdensutstillingen i Paris, hvor hun også var representert for ti år siden. Hun deltar ivrig i forberedelsene til utstillingen. For ti år siden hadde Norge med 38 malerier, nå skal de ha 125. Danskene har Søren Krøyer til å montere sine bilder, og Kitty forsøker å overtale Eilif Peterssen til å ta ansvaret for monteringen av den norske delen.

  • Kitty Kielland undergår en stor underlivsoperasjon. Hun holder til i Sandvika utenfor Kristiania, mens broren Alexander for tiden oppholder seg i København. Hun planlegger alt i tilfelle operasjonen skal vise seg å være mislykket. Hun pakker inn en stor porfyrvase fra deres barndomshjem og sender til Alexander. Men operasjonen går bra. Og Alexander skriver et brev til sin søster som er et slags generaloppgjør der han påpeker at de to er grunnleggende forskjellige. Kitty blir rasende over brevet. Hun skriver et brev som inneholder et sviende oppgjør med Alexanders dobbeltmoral.

  • Kitty Kiellands kjærlighetssorg over Arne Garborg begynner å letne. Hun har jo vennskapet hans fremdeles, og hun skriver til ham at arbeidet nå er alt på jorden for henne, men at hun forstår at han også har andre gleder når Tuften og Hulda er i nærheten. Han har jo familie.Nå hender det ofte at hun kan glede seg ved tanken om at han har det så godt i sine forhold som han etter sin natur kan få det, skriver hun.

  • Arne Garborg oversetter og trykker Friedrich Nietzsches tanker om kvinnen. De er svært hatske i sin stempling av kvinnesaken som en av verdens absolutte landeplager.

    Arnes venn Kitty Kielland blir så opprørt at hun finner det nødvendig å både personlig i brevs form, og også offentlig til rette med Garborg i Dagbladet. Hun har nå vendt hjem fra Paris, og er med i styret i Norsk Kvindesaksforening, der Ragna Nielsen er leder etter et opphold på grunn av stridigheter innad i foreningen.

  • I det norske tidsskriftet samtiden trykker redaktør Gerhard Gran er artikkel av den franske legen og sosiologen Le Bon som er en studie i den kvinnelige psykologi. Den konkluderer med at menns og kvinners hjerner og følelsesliv er så forskjellige at lik utdanning for dem begge ikke bare er unyttig, men rent ut livsfarlig. Le Bon sammenlikner kvinnene med negrene i koloniene - og slik utdannelse for negrene gjør dem oppsetsige mot koloniherrene. På samme måte vil utdannede kvinner fornekte sine naturlige oppgaver.

  • Arne Garborg er på Kolbotten og sender Kitty Kielland Nietzsches Zarathustra. Han er veldig betatt av boken, selv om den ikke er lett å få tak på, forklarer han henne.

    Garborg skriver for tiden på en artikkel om Strindberg, som han syns ikke blir så verst. Han og familien har nettopp kommet hem fra sin reise til Tyskland. På Kolbotten er det kaldt. De bygger på huset, forteller han.

  • Arne Garborg er på Kolbotten og skriver til Kitty Kielland og ber henne be Harriet Backer om å male et bilde til ham fra en eller annen mystisk krok i Tanum kirke, helst alterpariet. Han kan betale inntil 80 kroner, dersom han kan få betale i to omganger.

    Og så krangler han litt med Kitty om hennes irritasjon på at mannfolk svermer for kvinnen. Det syns han at mannfolk må få lov til å gjøre.Det er jo ikke dermed sagt at kvinnens eneste verdi er at hun får mannen til å sverme. Hun kan jo sverme for hva hun vil. Selv skriver han på en bok om bohemens omvendelse, kan han fortelle.

  • Arne Garborg er på Kolbotten og skriver til Kitty Kielland at han leser Kraft-Ebings bok Psychopathia Sexualis. Han syns kvinnesakskvinner av begge kjønn burde lese den. Han har også lest Ragna Nielsen og Gina Krohgs hefte om kvinnehat og mannfolkforakt, kan han fortelle sin venninne. Det likte han ganske godt.

  • Arne Garborg er på Kolbotten Det er kaldt, og han og Hulda leser fransk og spiller sjakk. Han skriver brev til Kitty Kielland der han diskuterer hennes kritikk av hans fremstilling av mennenes madonnadyrkelse. Han mener at det dypeste og fineste hos mannen er hans religion for kvinnen. Men denne religionen har svært lett for å slå over i sin motsetning, forakt, hat, råhet, nettopp fordi den er religion. Det er ellers først nå i det det er siste gått opp for ham hva som er forbindelsen mellom kjærlighet og religion.

  • Kitty Kielland er i Åsgårdstrand og kjeder seg blant alle turistene. Hun har vært gjennom en tøff tid med en stor operasjon utført av Doktor Strøm i Kristiania. Hun stoler totalt på ham. Hun har vært til stede på en operasjon han utførte på en epileptisk liten pike, en datter av hennes venn presten Meyer.

    Hun blir rent henrykt når hun tenker på det nydelige arbeidet legen gjorde da han etter å la dem et øyeblikk få se rett inn på selve hjernemassen plasserte alt så fint på plass igjen nøyaktig der det skulle være.

  • Oda Krohgs far, regjeringsadvokat Lasson, er dødssyk og vil tilbringe sitt siste år i Paris. Han har lengtet etter denne byen, men aldri besøkt den før nå. I byen er også Kitty Kielland på besøk fra sitt Kristiania-liv. Lasson har alltid beundret Kittys kunst, og nå inviterer han henne til en fest han har arrangert til ære for henne på en restaurant i Palais Royal. Det serveres champagne, og regjeringsadvokaten holder tale for henne og overrekker henne ærbødig en bukett roser. Kitty er glad som en ung pike.

  • Arne Garborg har bursdag i dag. Han fyller 51 år. Hulda har over lang tid minnet ham på det, og på at hun har invitert Kitty Kielland og Harriet Backer på bursdagsselskap, og at han dermed må være så snilll å komme ned når gjestene kommer. Det er det nemlig ikke alltid han gjør. Og han kommer da også stigende ned fra sitt arbeidsrom når de ankommer. Han trykker deres hender hjertelig og sier: Gratulerer! De takker selvsgat begge. Hulda rapporterer om dette i dagboken sin.

  • Kitty Kielland har flyttet inn ene leilighet i Hansteens gate 2, fjerde etasje, i Kristiania. Vegg i vegg bor Harriet Backer. Kitty liker leiligheten sin godt, den har to rom, ett til atelier og stue og ett til soverom, og dessuten elektrisk lys og telefon, og egen entré med et lite kjøkken. Det er fullt der, men ganske elegant, syns hun, og den ligger sentralt, ikke langt fra Droningparken, mange venner og kolleger komme innom på besøk. Hun har mye kontakt med kunstmesenen Olaf Schou. Han er selv syk, de to er gode kamerater for hverandre og skriver hverandre en rekke brev.

  • Alexander og Kitty Kiellands bror Tycho, stifter av Norsk Telegrambyrå og direktør i samme byrå, tar sitt eget liv. i Kristiania. Det sies at årsaken til selvmordet er en kvinnehistorie. Det er Kitty som tilkalles og må ordne opp. Hun får et sjokk som kommer til å prege henne lenge. Hun reiser siden til Stavanger. Alexander har flyttet til Molde og blitt amtsmann der. Hele sommeren og høsten preges Kitty av angstanfall, nervøsitet og depresjon. Hun skriver mange brev til venner, og hun kaster seg over arbeidet ute på Kvalbein.

  • Kitty Kielland begynner å lide av hukommelsessvikt og depresjon. Hun slutter etter hvert å male.

  • Kitty Kielland får besøk på sitt atelier i Hansteens gate 2 i Kristiania av en journalist fra kvinnetidsskriftet Urd. Hun skal snart ha separatutstilling. Hun er en gammel dame nå og svinser rundt for å finne frem bilder til utstillingen. Hukommelsen er ikke som den var, og mange av bildene hun har malt har hun allerede glemt. I atelieret flyr to små papegøyer rundt. De er ikke større enn kanarifugler, og spiser av viftepalmen hennes. De er mann og kone. De må de være for at de skal trives, forklarer Kitty. De må få gjøre som de vil.

  • Kitty Kielland blir innlagt med alderdomssløvsinn på Dr. Dedichens privatasyl i Østre Aker.

  • Kitty Kielland dør.

  • Kitty Kielland dør klokken elleve denne kvelden på Doktor Dedichens asyl på Trosterud i Østre Aker. Hennes søster Dagmar Skavlan og nevø Ingar sitter hos henne. Kitty har vært svært urolig de siste dagene. Hun er blitt rammet av et slag, er bevisstløs og delvis lammet.

    Ute i Europa marsjerer troppene. Den russiske armé nærmer seg Budapest. Østerrikerne går over Drina og samler seg på serbisk territorium. I Frankrike ligge katedralen i Reims i ruiner. Tyske stillinger bombarderer Antwerpen.