Image
Alexander Kielland
Dato
mai 1878

Alexander Kielland forlalter kone og tre barn og drar til Paris for å bli dikter. Det er en dristig avgjørelse. Forholdene for næringsvirksomhet er ikke så gode som tidligere i Stavanger. Han burde nok holde seg hjemme og skjøtte sin bedrift, teglstenbedriften i Stavanger. Eller kanskje det er nettopp nå det er på tide å reise.

Så langt har han ikke hatt én eneste linje på trykk, så det kreves en god porsjon selvtillit å ta dette skrittet. Når han kommer så langt som til Hamburg, føler han seg ensom, og lurer på hva det er han har begitt seg inn på. Han skriver brev hjem til Beate med fullmakt til vennen Andreas Sømme kan overta ansvaret for teglsteinsfabrikken. Men når han kommer frem til Paris går det bedre, og valget skal med tiden vise seg å bli starten på en dikterisk raptus.

I juliheftet 1878 av Nyt norsk Tidsskrift blir enakteren Paa Hjemveien offentliggjort, og i løpet av de neste 7 1/2 årene skal Kielland komme til å utgi i alt seks romaner, seksten novelletter og fire scenestykker, samt flere artikler og småstykker i aviser og tidsskrift.

I Paris besøker han Frits Thaulow. Thaulow er venn av Alexanders søster Kitty, som også er maler, men ennå ikke har debutert.

Thaulow holder til på Montmartre, i en stor leilighet med atelier, og er den av de norske malerne i Paris som har størst suksess for tiden.

Sted
Korrekturlest?
Nei