-
Søren Kierkegaards Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed. En ligefrem Meddelelse, Rapport til Historien utkommer i København. I dette skriftet fins blant annet et avsnitt om hjelpekunsten som skal komme til å bli svært mye sitert i mange år fremover: «Dette er Hemmeligheden i al Hjælpekunst. Enhver, der ikke kan det, han er selv i en Indbildning, naar han mener at kunne hjælpe en Anden. For i Sandhed at kunne hjælpe en Anden, maa jeg forstaae mere end han - men dog vel først og fremmest forstaae det, han forstaaer. Naar jeg ikke gjør det, saa hjælper min Mere-Forstaaen ham slet ikke.
-
Charles Darwin utgir boken om artenes opprinnelse.
-
Karl IV blir konge i Sverige og Norge etter sin far Oscar I. Han er den første Bernadotte-prinsen som er født i Skandinavia. Han er gift med den nederlandske prinsessen Louise. Deres datter Louise gifter seg med den danske tronarvingen Frederik.
Det er deres sønn som siden skal bli kong Haakon VII, Norges første egne konge siden middelalderen.
-
Friedrich Nietzsche begynner å trives og gjøre det bra som student i Pforta. Han får venner, og gjør stor fremgang på skolen. Han skriver skuespillet Prometheus. Sommeren dette året tilbringer han i Jena hos tanten og onkelen.
-
Gustav Lammers utgir bladet Meddelelser til og fra de apostolisk-christelige Menigheder. Her hevder han at frimenigheter - over hele verden - er et Tidens Tegn" og frukt av en ny Aandens Udgydelse
-
Gerhard Armauer Hansen reiser til Christiania for å ta examen artium ved universitetet, for så å ta fatt på sine medisinske studier. Han finansierer dem selv ved undervisning av Herman Major Schirmer, som senere skal bli landets første riksantikvar. Lenger ute i studietiden får han vikariere for universitetets prorektor i anatomi.
-
Johan Sebastian Welhavens kone Josephine forsøker å få i stand en forsoning mellom ham og Camilla Collett.
-
Kristofer Janson blir student og tar aktivt del i studentlivet i Kristiania. Sommerstid går han til fots over fjellet til Bergen.
-
Richard Nordraak skriver musikken til Bjørnstjerne Bjørnsons Ja, vi elsker dette landet
-
Lars Hertervig er en mann på 29 år som flytter til sin onkel på Borgøya. Han deltar i arbeidet på gården, maler og tegner litt, men har ikke tilgang til større lerreter, og ikke til oljemaling.
-
Arne Garborgs far taper en rettsstrid knyttet til gården han har drevet siden farens død for tre år siden. Han vil utvide og forbedre gården, og setter i gang arbeid som skaper konflikt. Han vil altså være lojal mot faren, men det er faren selv som har tatt initiativ til å dele kvernvatnet likt og rettferdig, og fått det tinglyst. Even Aadnesen Garborg blir altså stående i en skvis; han vil både være lojal mot faren, samtidig som han trosser ham.
Han blir etter hvert mer og mer plaget av angst, og selvmedisinerer seg med religion. Han har dessuten økonomiske bekymringer.
-
Johan Sebastian Welhavens kone Josephine hjelper til med å få i stand en forsoning mellom ham og Camilla Collett. Johan Sebastian selv skriver et brev til Camilla der det tydelig fremgår at han har vært fengslet av henne den gangen da de var unge, men at han aldri våget spranget, enda det et par ganger var nære på. Tvert imot kom han den gangen mer og mer inn i et bittert motsetningsforhold til hennes far og bror. Det gjaldt særlig synet på dikterkunst og politikk, og det vil i grunnen si alle de brennende spørsmål som var oppe i tida den gangen.
-
Henrik Ibsen besøker Klingenberg tivoli i Christiania en rekke ganger i forbindelse med et besøk av den danske pantomime-skuespilleren Adolph Price.
Price er en allsidig teaterkunstner som har utviklet en forfinet Pierrot-figur. Den skal siden komme til å bli videreutviklet og bli en kjent figur i pantomimeteatret i Tivoli i København.
-
Bjørnstjerne Bjørnson har et opphold i Christiania frem til 1860 som medredaktør av Aftenbladet. Han skriver fortellingen En glad Gut.