-
Kristofer Janson blir student og tar aktivt del i studentlivet i Kristiania. Sommerstid går han til fots over fjellet til Bergen.
-
Gerhard Armauer Hansen reiser til Christiania for å ta examen artium ved universitetet, for så å ta fatt på sine medisinske studier. Han finansierer dem selv ved undervisning av Herman Major Schirmer, som senere skal bli landets første riksantikvar. Lenger ute i studietiden får han vikariere for universitetets prorektor i anatomi.
-
Richard Nordraak skriver musikken til Bjørnstjerne Bjørnsons Ja, vi elsker dette landet
-
Gustav Lammers utgir bladet Meddelelser til og fra de apostolisk-christelige Menigheder. Her hevder han at frimenigheter - over hele verden - er et Tidens Tegn" og frukt av en ny Aandens Udgydelse
-
Lars Hertervig er en mann på 29 år som flytter til sin onkel på Borgøya. Han deltar i arbeidet på gården, maler og tegner litt, men har ikke tilgang til større lerreter, og ikke til oljemaling.
-
Arne Garborgs far taper en rettsstrid knyttet til gården han har drevet siden farens død for tre år siden. Han vil utvide og forbedre gården, og setter i gang arbeid som skaper konflikt. Han vil altså være lojal mot faren, men det er faren selv som har tatt initiativ til å dele kvernvatnet likt og rettferdig, og fått det tinglyst. Even Aadnesen Garborg blir altså stående i en skvis; han vil både være lojal mot faren, samtidig som han trosser ham.
Han blir etter hvert mer og mer plaget av angst, og selvmedisinerer seg med religion. Han har dessuten økonomiske bekymringer.
-
Johan Sebastian Welhavens kone Josephine hjelper til med å få i stand en forsoning mellom ham og Camilla Collett. Johan Sebastian selv skriver et brev til Camilla der det tydelig fremgår at han har vært fengslet av henne den gangen da de var unge, men at han aldri våget spranget, enda det et par ganger var nære på. Tvert imot kom han den gangen mer og mer inn i et bittert motsetningsforhold til hennes far og bror. Det gjaldt særlig synet på dikterkunst og politikk, og det vil i grunnen si alle de brennende spørsmål som var oppe i tida den gangen.
-
Friedrich Nietzsche begynner å trives og gjøre det bra som student i Pforta. Han får venner, og gjør stor fremgang på skolen. Han skriver skuespillet Prometheus. Sommeren dette året tilbringer han i Jena hos tanten og onkelen.
-
Karl IV blir konge i Sverige og Norge etter sin far Oscar I. Han er den første Bernadotte-prinsen som er født i Skandinavia. Han er gift med den nederlandske prinsessen Louise. Deres datter Louise gifter seg med den danske tronarvingen Frederik.
Det er deres sønn som siden skal bli kong Haakon VII, Norges første egne konge siden middelalderen.
-
Henrik Ibsen besøker Klingenberg tivoli i Christiania en rekke ganger i forbindelse med et besøk av den danske pantomime-skuespilleren Adolph Price.
Price er en allsidig teaterkunstner som har utviklet en forfinet Pierrot-figur. Den skal siden komme til å bli videreutviklet og bli en kjent figur i pantomimeteatret i Tivoli i København.
-
Søren Kierkegaards Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed. En ligefrem Meddelelse, Rapport til Historien utkommer i København. I dette skriftet fins blant annet et avsnitt om hjelpekunsten som skal komme til å bli svært mye sitert i mange år fremover: «Dette er Hemmeligheden i al Hjælpekunst. Enhver, der ikke kan det, han er selv i en Indbildning, naar han mener at kunne hjælpe en Anden. For i Sandhed at kunne hjælpe en Anden, maa jeg forstaae mere end han - men dog vel først og fremmest forstaae det, han forstaaer. Naar jeg ikke gjør det, saa hjælper min Mere-Forstaaen ham slet ikke.
-
Bjørnstjerne Bjørnson har et opphold i Christiania frem til 1860 som medredaktør av Aftenbladet. Han skriver fortellingen En glad Gut.
-
Charles Darwin utgir boken om artenes opprinnelse.
-
Johan Sebastian Welhavens kone Josephine forsøker å få i stand en forsoning mellom ham og Camilla Collett.
-
Bjørnstjerne Bjørnson står i kirkeboken for Trondhjems domkirkesogn oppført som far til den uekte sønnen Johan Edvard. Gutten dør noen dager senere på et av byens fattighus. Moren er hotellpike, Bjørnstjerne står oppført som "ungkar og theaterdirektør
-
Bertha Pappenheim blir født av jødiske foreldre i Wien. Familien er svært rik, og har allerede to døtre. Det skal også komme til å bli født en bror om halvannet års tid. Bertha skal komme til å bli kjent som «Anna O.» i boken om hysteri som Sigmund Freud kommer til å utgi sammen med sin kollega Joseph Breuer i 1885. Familien hun skal vokse opp i er svært ortodoks; døtre oppdras til å gjøre seg egnet på ekteskapsmarkedet. Hun kommer til å få undervisning i broderi, engelsk, fransk og italiensk, pianospill, hesteridning og lesning av hebraiske tekster og bibeltekster.
-
Bjørnstjerne Bjørnson plasserer den barselsyke Karoline og sønnen Bjørn hos foreldrene i Søgne og reiser til København.
-
Camilla Collett skriver denne påskehelgen et opprevet brev til Welhavens kone Josephine der hun forklarer at hun slett ikke kan leve i denne byen. Enten må hun vekk, eller hun må dø. Det er fortvilende at Welhaven slett ikke ser seg selv, og det han gjorde mot henne den gangen de var unge, mener hun.
-
Bjørnstjerne Bjørnson setter opp Henrik Ibsens stykke Hærmændene på Helgeland på teatret i Bergen. Han har selv regien. Det har tidligere vært spilt på Kristiania norske Theater. Stykket får fulle hus på premierekvelden, og gjør stor lykke. Men allerede ved andre forestilling har interessen blant publikum sunket betraktelig. I Bergensposten skrives et oppgitt sukk over det bergenske publikummet som ikke vet å sette nok pris på det de blir budt.
-
Andreas Larsen Bjølstad, som i år er 53 år gammel, skriver til skattemyndighetene i Fredrikstad hvor han bor og ber om å bli satt ned en skatteklasse, Han har svært mange barn å forsørge, mener han. Og det er sant: I sine to ekteskap har han så langt blitt far til 14 barn.En av dem er Laura, som kommer til å bli mor til Edvard Munch. En annen er Karen, som kommer til å tre inn i mors sted for Edvard og søsknene hans når Laura dør.
I årene som kommer kommer Andreas til å bli far til seks barn til. Til sammen får han tolv barn i sitt andre ekteskap.
-
Tora Olsdatter Garmotræet er en ung jente på 20 år i Gudbrandsdalen som forelsker seg i Peder Pedersen, og blir gravid med ham denne våren. Peder er skredder, Tora har en betydelig slektstavle, i motsetning til ham, som kommer fra et fattigslig gård i Lom. Det er først den yngste broren hennes, Hans, Peder blir kjent med. Hans holder seg mest for seg selv, er kjent for å være gudelig, og leser alt han kommer over. Den eldste broren, odelsgutten Ole, har forsøkt å drive bruket Garmotræet alene, men han er et dårlig gårdbrukeremne.
-
Georg Brandes tar studentereksamen med utmerkelse i København.
-
Welhaven har lest Camilla Colletts dagbøker og opptegnelser fra ungdomsårene. Han skriver et langt og inderlig brev til henne der han ber som forsoning, og om at hun må tilgi ham for måten han oppførte seg på den gangen da de var unge. Han forklarer seg. Han har gitt seg hen til erindringer, skriver han, og når han nå husker tilbake, ser han at han hverken kunne slippe henne eller holde henne fast den gangen, hele livet hans var en anstrengelse i savn og strid, han kjempet for sin utvikling, og var dessuten som et jaget vilt i offentligheten. Men han visste at han var elsket.
-
Kong Oscar I dør av hjernesvulst i Stockholm.
-
Fjodor Dostojevskij treffer sin bror Mikhail for første gang på ti år.
-
I Bergen blir Anders Olsen Thue, kjent som Tippe Tue, innsatt i tvangsarbeidsanstalten for en måned. I drukkenskapsarresten har har sittet flere gager, og han har også vært i fengsel fordi han ikke har betalt bøtene for ulike politiforseelser.
-
Knut Hamsun blir født i Vågå som den fjerde sønnen til Peder og Tora Pedersen. Peder er 35 år gammel og kommer fra den fattigslige plassen Skultbakken i Vågå. Tora kommer fra høvdingslekten Garmo i Lom, hun er 29.
Da de giftet seg, hadde de to allerede en sønn på halvannet år. Etter Knut skal det komme enda tre barn: to jenter og en gutt.
-
Friedrich Nietzsche er blitt femten år gammel og skriver i dagboken sin at en av lærerne på skolen har sagt at det ikke er meningen at man skal forbli hjemme hos foreldrene. Middelet mot hjemlengsel er å studere hardt, og hvis ikke det hjelper, skal man be til Gud, sa han.
Denne måneden skriver Friedrich også om hvor sterkt inntrykk det har gjort å lese Jean Paul.
-
I Kristiania blir i kveld Henrik Ibsens "Prolog i Anledning af Kong Oscars Død" ble fremsagt ved sesongåpningen ved Kristiania Norske Theater.
-
Knut Hamsun blir døpt som Knud Pedersøn Garmotræet i Vågå. Faren hans, Peder, har vært temmelig sikker på at han snart kan overta gården Garmotræet, som hans kone Toras slektsgård. Men denne høsten dukker Toras eldste bror Ole, som har odel til gården, opp igjen. Han har bodd i flere år på Senja, hvor han er blitt far til flere uekte barn, etter først å ha gjort en kvinne i Lom gravid. Han har rømt fra den gravide på Senja til Hamarøy, der den andre broren, Hans, har slått seg ned. Der har en tredje kvinne født hans barn.
-
Georg Brandes begynner å studere jus i København.
-
Bjørnstjerne Bjørnson skriver Ja vi elsker dette landet. Diktet blir offentliggjort for første gang, i Aftenbladet under overskriften Norsk Fædrelandssang i forbindelse med at den nye svenske og norske kongen, Karl XV, kommer til Christiania for å overvære åpningen av Stortinget. Opprinnelig er diktet ment som et taktisk hyldningsdikt til kongen i stattholderstriden for at kongen skulle gi etter og beskytte Norges interesser.Diktet skal imidlertid komme til å endre litt i takt med ulike politiske situasjoner, før den endelige versjonen skal bli trykket i samlingen Digte og Sange i 1870.
-
Bjørnstjerne Bjørnsons Ja vi elsker dette landet blir offentliggjort for første gang, i Aftenbladet.
-
I Bergen står det dårlig til med økonomien ved teatret. Gjelden øker og publikum minker. Flere av de beste skuespillerne har flyttet til Christiania og fått jobb der. Noe av årsaken til det dårlige publikumsoppmøtet er nok de vanskelige økonomiske tidene i byen. Teatrets ledelse forsøker å skaffe penger gjennom privat innsamling, og dei dag sender de også av gårde en søknad til den norske Storting om pengestøtte for de kommende tre årene. Men søknaden skal komme til å bli avslått.
-
Bjørnstjerne og Karoline Bjørnsons sønn Bjørn blir født i Christiania. Karoline blir liggende lenge med barselfeber i huset i Akersbakken, men Bjørn skal komme til å vokse opp og bli stor og sterk og blant annet en av Amalies mange unge beilere.
Denne vinteren møter Bjørnstjerne sterk motgang som redaktør av Aftenbladet, han slåsss mot både svensker og unionsvennlige nordmenn. Hans verste fiende er redaktør Friele i Morgenbladet. Det er i denne tiden at han skriver En glad gutt.
-
Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen stifter Det Norske Selskap.
-
Henrik Ibsens ektefødte sønn med Suzannah, Sigurd, blir født i Kristiania. Suzannah er 23 år gammel, Henrik er 31. Sigurd skal komme til å vokse opp som foreldrenes øyesten; ikke noe skal være for godt for ham, han skal ha den mest utmerkede utdannelse. Han skal komme til å bli en viktig statsmann i Norge, spesielt knyttet tl forhandlingene rundt unionsoppløsingen i 1905. Henriks førstefødte sønn Hans Jacob Henriksen Birkedalen, som han aldri har truffet, er nå 13 år gammel.