-
Bjørnstjerne Bjørnson er på vei hjem fra Italia til Norge. Hans venn Lorentz Dietrichson fra Bergen skal komme til å beskrive ham på denne måten fra dette året: «Først i 1862 lærte jeg egentlig Bjørnson at kjende. Jeg var som nygift med min unge Hustru paa Vei til Italien, og Bjørnson, der havde sendt Hustru og Børn i Forveien hjem, var paa Vei fra Italien, da vi mødtes i Miinchen. Mødet kom istand paa en ret eiendommelig Maade. Bjørnson var i Theatret, og sad umiddelbart bagved to Herrer, hvis Samtale han ikke kunde undgaa at høre.
-
Camilla Collett utgir anonymt I de lange Nætter. Her vender hun på ny oppmerksomheten mot sine egne erfaringer: Hva betyr hennes egen bakgrunn og hennes egne kjærlighetserfaringer for forfatterskapet? Og hva betyr det for en kvinne å være forfatter?
Hun skriver ned mange intense barndomsminner fra oppveksten på prestegården på Eidsvold, og har mange betraktninger om sin egen familie, ikke minst broren Henrik Wergeland.
-
Edouard Manet, som nå er 30 år gammel, treffer malerne Renoir og Bazille i Paris. Han maler kvinner som ser rett ut av lerretet; dette er noe helt annet enn det som stilles ut ved den konservative Salongen. Manet skal komme til å bli en lederskikkelse blant de yngre malerne i Paris, de som vil det nye. Forfatteren Emile Zola ser ham som en virkeliggjører av det naturalsitiske programmet; å fremstille virkeligheten.
-
Gustav Lammers, vekkelsespredikanten som har laget bølger blant de kristne i hele landet, og dannet sin frikirkemeninghet, søker prestekall i Den norske kirke igjen, etter alle stridighetene i frikirkemiljøet. Han bekjenner sin tidligere "Selvraadighed og Vildfarelse". Han skal aldri komme til å få noen ny fast stilling i statskirken, men bestyrer Brunlanes sognekall en kort periode. Lammers skal komme til å tilbringe mange av sine siste år på reiser i utlandet. Han kommer blant annet til å tilbringe mye tid sammen med Henrik Ibsen.
-
I Norge starter idrettsbevegelsen opp. Skiløping dyrkes frem som en særskilt norsk idrett.
-
Kristofer Janson besøker den gamle Grundtvig i København under et studentmøte. Han omtaler ham som en kraftig, mosgrodd ekestamme.
-
Magdalene Thoresen er blitt enke. Hun har tatt med seg sine egne fire barn til København,der moren, som også er blitt enke, også flytter inn hos henne.
Tidvis bor også stebarna hennes der. Enkepensjonen strekker ikke til, så hun må skrive og publisere for å få endene til å møtes. Det hjelper bra at hun kommer inn i stallen av fordattere på dansk Gyldendal.
-
Wilhelm, Amalie Alvers eldre bror, tar examen artium i Christiania. Han skal bli prest.
-
Harald Høffding, en ung teologistudent på nitten år i København, blir kastet ut i en religiøs og eksistensiell krise etter å ha lest Kierkegaards skrifter. Han må, tross intens indre motstand, innse at Kierkegaard har rett i forhold til sin fordømmelse av kristendommen.
-
Bjørnstjerne Bjørnson utgir sitt skuespill Sigurd Slembe. Det er i tre akter, og skal etter hvert komme til å bli ansett som et høydepunkt innen den nasjonalhistoriske dramatikken i Norge. Stykket handler om hvordan Sigurds kall og hans rettmessige krav på tronen fører ham ut i en selvødeleggende strid og grusom død.
Stykket bygger på historisk materiale om den norske tronpretendenten Sigurd Slembe (1100-1139) fra borgerkrigstiden. Stykket er bygget opp i tre deler, «Sigurds første flukt», «Sigurds anden flukt» og «Sigurds hjemkomst».
-
Erik Skram er denne sommeren 15 år gammel, og skal tilbringe sommerferien på godset Marienborg på Møn, hvor hans mors søster Emma lever som en slags selskapsdame. Hun er ugift. Eriks venn og klassekammerat Holger Drachmann skriver et muntert brev til ham og oppfordrer ham til å oppføre seg som en gentleman. Siden skal Erik komme til å skrive flere romaner fra miljøet på herregården. De kommer ikke til å bli godt mottatt i denne delen av familien.
-
Erik Skram er en ung gutt i Købehavn som sammen med sine skolekamerater danner foreningen Caliope, som han blir formann i. De vil styrke sitt åndelige liv med opplesninger og foredrag, møtene foregår i hans fornemme hjem i Rosenvænget. Erik leser noveller av Dickens, mens Holger Drachmann leser dikt av Christian Winther. Holger har imidleritid en høy og pipende stemme som det er lett å gjøre narr av.
-
Gunnar Heiberg er fem år gammel og begynner på Nissen skole midt i byen. Familien har nå flyttet til Homanssbyen, som er en nybygd villaforstad med store hager. Først bor de i Gustavs gate og så i Oscarsgate. Deretter flytter de ned til byen til Møllergaten 17. Youngstorget fins foreløpig ikke, det er bare en stor bakke hvor østkantbarna aker på selvlagede kjelker om vinteren. Etter hvert flytter de til Akersveien 19. Gunnar har barn fra både østkant og vestkant som venner. Han regnes av lærerne som en pøbelgutt på skolen. Mens Christian Krohg anses som å være en flink og hyggelig elev
-
Adolph Tidemand gjør stor lykke med sine malerier på verdensutstillingen i London.