Dato
14 mai 1877

På Salpêtrière-sykehuset i Paris blir det i dag i journalen anført at pasienten Marie Wittmann gjentatte ganger har ropt ut navnet på det legene antar er henne døde søster: «Blanche! Blanche! Kom fort!» Heretter skal hun selv overta navnet, og figurere under det i sykehusjournalene og de mange medisinske artiklene og avisreportasjene som kommer til å bli skrevet om henne: Blanche.

Det første året hun er innlagt, ser hun ut til å være en helt vanlig pasient; hun regnes som en typisk hysteriker, og beskrives som høy og kraftig bygget, blond, med lys, fregnete hud. Brystene er svært store, noteres det. Hun har et arr på yttersiden av den venstre låret. Hun er ofte ulydig, og svært uberegnelig.

Hun kan for eksempel legge seg ned i sykehusgården og nekte å reise seg igjen, eller stikke av og gjemme seg i sykehusets ulike laboratorier, hager, eller kunstatelierer. Sammen med en venninne har hun en gang lokket en gruppe besøkende inn i sykehushagen, for deretter å stikke av. De besøkende ble nødt til å få en til å klatre over porten for å få den åpnet. Det hender også at hun griper gjenstander og kaster dem gjennom rommet, river i stykker klærne sine, eller knuser vinduer. Hun har også ved en anledning slått til en epileptisk pasient, og sparket en av de ansatte, blir det notert.

Tema
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Hustvedt, A. (2011). Medical muses. London, Bloomsbury. s. 42