Image
Georg Brandes
Dato
17 mai 1880

Georg Brandes feirer 17. mai i Kristiania sammen med Alexander Kielland, Christian Krohg og professor Sars. Han ser småguttenes prosesjon fra hotellvinduet.

Så reiser han og Kielland med dampskip sørover mot Stavanger. Brandes er blitt overtalt av bergenseren Lars Holst om å komme til Bergen for å holde foredrag der, han er blitt lovet at det har meldt seg 200 tilhørere.

Idet de skal gå om bord i skipet, hører Brandes noen halvfulle unge gutter rope: - Ugudeligheten går om bord! Den frie kjærligheten går ombord! Det gleder ham at han er kjent.

Vel om bord får Kielland raskt brygget eggetoddy til dem, og de tilbringer kvelden ombord godt.

Neste dag passerer de alle disse norske kystbyene som Brandes syns likner på hverandre, og om kvelden ankommer de Kristiansand, hvor de må vente i syv timer på grunn av postbefordringen.

Brandes syns kystens skjær er merkverdige, og mellom Flekkefjord og Egersund er det heftig sjøgang, så de tar jernbanen over Jæren. Landskapet her minner ham om Gustave Dorées illustrasjoner til Dantes Helvete. Det er som et jernlandskap; ikke en busk, ikke et strå. Fjellene står mørke og uhyggelige uten et solglimt. Så kommer et sted hvor han kan se det frådende havet, og et annet hvor det likner på Jyllands vestkyst, med gul sand og marehalm. Oppe i le av et fjell er der svart av mennesker, det er folk som har samlet seg rundt vekkelsespredikanten Lars Oftedal.

Så ankommer de Stavanger, og Brandes tilbringer kvelden i Kiellands hus «Cigarkassen», mens hans vert diskuterer opplegget til sin roman Arbeidsfolk med ham, og hans kone Beate er vertinne. Så går Brandes ombord på dampskipet igjen og reiser videre mot Bergen.

Korrekturlest?
Ja
Kilde