Dato
3 november 1881

Vincent van Gogh forelsker seg denne sommeren dypt i sin kusine Kee Vos. Hun er enke, 35 år gammel, og har bodd i prestegården hos foreldrene hans denne sommeren. Hun lar det aldri være noen tvil om at hun på ingen måte gjengjelder følelsene hans, og at hun heller ikke kommer til å gjøre det fremtiden.

Men det får ikke Vincent til å miste motet; han insisterer hardnakket på at han kommer til å fortsette å elske henne så lenge at hun til slutt ville måtte begynne å elske ham tilbake.

Han frir, og Kee avslår frieriet, den blinde lengselen hans skaper stor forlegenhet i familien. Faren, som er prest, advarer ham om at han med denne oppførselen risikerer et brudd i forholdet til dem. Og når Vincent fremdeles viser seg likegyldig overfor foreldrenes følelser og meninger, blir han til slutt bedt om å forlate huset prestegården. Han bestemmer seg for å flytte til Mauve i Den Haag for en stund, og arbeide der. Der skal han komme til å gjøre sine første studier i oljemaling og lærer seg grunnprinsippene for akvarellmaling.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Å skrive livet : Vincent van Gogh : hans fineste brev (1872-1890) : 265 brev og 110 skisser. Oslo, Aschehoug. og

Vincent van Gogh The letters.