Image
Edvard Munch: Andreas leser (1882-83)
Dato
desember 1882

Edvard Munch leier atelier i "Pultosten", Stortingsplass 7. Denne vinteren maler han også et portrett av sin yngre bror Andreas, seksten år gammel, som sitter og leser på en stol ved vinduet.

De to brødrene har et nært forhold. De deler rom hjemme i leiligheten på Fossveien 7. Det er Andreas blir ansette som den helsemessige mest robuste av de to brødrene.

 Edvard kommer til å male i alt åtte portretter av Andreas. De første syv blir malt i årene fra nå og frem til 1886, mens de bor sammen med familien, først her i  i Fossveien, og siden, fra 1885, i leiligheten på Schous plass 1.

Andreas følger familiens forventninger ved å bli lege som sin far Christian. Om to år, når han er atten, kommer han til å bli tatt opp ved universitetet i Kristiania. Han kommer til å bli uteksaminert som lege i 1891. Men det kommer til å gå ganske lang tid før han finner seg en fast stilling som lege.

Andreas kommer til å bli den eneste av søskenflokken som får barn. Men han kommer til å å dø før han får sett sin nyfødte datter.

Sted
Bilder
Image
Edvard Munch: Andreas leser ved bokhylle (1882-83)
Korrekturlest?
Nei