Image
Friedrich Nietzsche
Dato
21 mars 1882

Friedrich Nietzche, som har mottatt Paul Reés begeistrede brev om Lou Salomé, skriver friskt og opplagt tilbake at denne kvinnen kan han gjerne tenke seg å bli kjent med. Han ber sin venn hilse russerinnen fra ham og si at han har stor tro på sjeler som henne, ja, han går nesten på rov etter dem, hevder han.

For å gjøre det klart at han ikke går med planer om å gifte seg, understreker han imidlertid at han de neste ti årene vil komme til å være svært opptatt med sitt arbeid, så han har i høyden tid til en toårig ekteskap, skriver han muntert.

Paul er imidlertid selv blitt så forelsket i Lou at han trår til og frir til henne allerede før Nietzsche ankommer Roma og Malwida von Meysenburgs hjem. Han får et klart avslag, men Lou gir ham et uvanlig tilbud: hun foreslår at platonsk vennskap og arbeidsfellesskap, slik at de kan fortsette å utbygge sitt gode samvær. Reé er skuffet, skeptisk til denne alternativet ordningen for forholdet deres, men han må raskt innse at dette er betingelsen for å få fortsette å være sammen med henne. Når han får summet seg litt, kommer han opp med et forslag om at Nietzsche også kan inngå i fellesskapet.

Lou, som allerede har hørt en del om Nietzsche og hans frie tanker, er allerede innforstått, og Paul får sin vertinne Malwida til å skrive til Nietzsche og invitere ham til Roma.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Thielst, P. and Ø. Sjaastad (1998). Jeg er intet menneske - jeg er dynamitt! : historien om Friedrich Nietzsche. Oslo, Gyldendal. s. 180

http://www.nb.no/nbsok/nb/a399d7042808aced28dbaa0292c367b3.nbdigital?lang=no