Fra dato

Til dato

 • Friedrich Nietzsche treffer under et kort opphold i Zürich på vei til Sils-Maria den 29 år gamle Meta von Salis, som er student ved universitetet i byen. Samtalene deres varer bare noen få dager, men de gjør så sterkt inntrykk på ham at han får tårer i øynene når han griper hendene hennes til avskjed på jernbanestasjonen når han skal reise videre. Om ikke lenge kommer han til å treffe en da en ung, intelligent kvinne, Helen Zimmer, som bor på hotell Alpenrose der han pleier å spise.

 • Friedrich Nietzsche skriver et hånlig og rått angrep på Lou Salomé til hennes bror. Det er nå åtte måneder siden bruddet mellom dem. Han avslutter brevet med å kalle Lou en gold, skitten og illeluktende ape med falske bryster.

 • Harriet Backer er på Jæren sammen med Kitty Kielland, og maler sine første landskapsmalerier

 • Frits Thaulow legger ut på seiltur med kutteren "B.B:" og en skipper fra Asker over Nordsjøen til Leith i Skottland, hvor han slår seg ned i en kunstnerkoloni. Han skriver begeistrede og romantiske brev hjem til sin elskede Alexandra Lasson. Men hennes far er mot forholdet, så det må foreløpig holdes hemmelig. Hun foreslår at deskla rømme utenlands, men han avslår.

 • Rudolf Steiner, som nå i et par år har arbeidet med å redegere Goethes skrifter, flytter inn hos ekteparet Ladislaus og Pauline Specht i Wien, for å være huslærer for de fire sønnenederes.

  Her kommer han til å bo frem til 1890. Huslege i familien er Joseph Breuer, og Steiner og Breuer treffer hverandre i deres hjem.

 • Laura Munch skriver i dagboken sin at ungdommen (hun er 18) er en farlig tid, fordi verden da er så skjønn. Det er så mye pynt, stas og forfengelighet, syns hun.

 • Henrik Ibsen skriver brev fra Gossensass til Sigurd i Kristiania, som han har reist til etter at Svredrup ble statsminister, i håp om å bli norsk attaché. Ibsen oppfordrer sin sønn på det sterkeste om å treffe alle viktige politiske bekjetnskaper, og også spise godt av den norske maten, så han ser velfødd ut.

 • Henrik Ibsen er i Gossensass. Mens han spiser middag på hotellet, kommer det et forferdelig hagelvær. Haglene er store som hønseegg og klare som glass. De kommer med stor kraft at de slår rund hull i vinduene uten å knuse dem. Uværet varer hele natten. Kirkeklokkene ringer uopphørlig, og de fleste er oppe hele natten. Uværet forårsaker sotre skader, blant annet på jernbanen.

 • Kristoffer og Drude Janson og barna deres opplever det utrolige at kirken de var i ferd med å bygge på en indiansk gravplass i Brown County i Minnesota, og som ble tatt av en syklon for nøyaktig ett år siden i dag, på ny blir tatt en en syklon. Brown County ligger ikke langt fra Fargo/Moorhead, der Amalie Skrams far Mons Alver har slått seg ned og stiftet ny famlie, under navnet John Oliver. Mons/John var i Amalies oppvekst kjent som en av «bønnemennene» i Bergen, men da han kom tilbake etter noen år i Amerika, ble det kjent at han var blitt fritenker.