Image
Drude Krog Janson
Dato
21 juli 1884

Kristoffer og Drude Janson og barna deres opplever det utrolige at kirken de var i ferd med å bygge på en indiansk gravplass i Brown County i Minnesota, og som ble tatt av en syklon for nøyaktig ett år siden i dag, på ny blir tatt en en syklon. Brown County ligger ikke langt fra Fargo/Moorhead, der Amalie Skrams far Mons Alver har slått seg ned og stiftet ny famlie, under navnet John Oliver. Mons/John var i Amalies oppvekst kjent som en av «bønnemennene» i Bergen, men da han kom tilbake etter noen år i Amerika, ble det kjent at han var blitt fritenker.

I løpet av året som har gått har Kristoffer Janson møysommelig fått skaffet penger til å gjenreise kirken. Kristoffer kommer siden til å fortelle dette om hendelsen, og om forholdene i kirkelivet på prærien:

«Denne hændelse blev da en kjærkommen anledning for de ortodokse prester til at indprente sine sognebarn, at Gud lar sig ikke spotte. Der saa de, hvorledes det gik dem, som vilde bygge en kirke for Belial. Nogen av de rettroende farmere undret sig paa, hvorfor Gud ikke hadde sopt hele den kjætterske yngel paa sjøen og druknet dem. Men pre­sterne forklarte dem, at Gud dermed hadde vist sin lang­ modighet. Han vilde endnu en stund prøve dem, om de ikke vilde angre sit frafald og omvende sig.

Den gang en synodekirke nogen tid efter blev rammet av lynet og brændte op, het det at Gud tukter den, som han elsker. Denne tragedie hadde forresten et komisk efterspil. Jeg hadde i min kuffert en 100 dollars for at betale arbeiderne. Kufferten blev plukket istykker, og dollarsedlerne spredte til alle kanter. Men da viste det sig, hvad der vist sjelden er tilfældet, at man stundom virkelig kan plukke pengesedler av trærne og paa marken. Der kom bønderne til mig og sa: «Vi fandt denne tidollarsedlen, denne femdollarsedlen hængende oppe i en furu - den maa vist være din.» Eller de kom med en lerklump, plukket op av maisakeren, og sa:

«Her ligger noger papir indi, det maa vist høre dig til.» Og se - det var enten dollarsedler eller manuskript. Det høres som en skrøne dette, men det er bokstavelig sandt. Jeg fik en 50 dollars til bake paa denne maate og en for­ tælling, jeg hadde skrevet, komplet. Jeg tørket lerklumperne paa ovnen, plukket mulden forsigtig av, børstet dem rene og se - et læselig manuskript.

Men hvor mine bøkernsaa ut - vastrukne og svulmede op som hvetebollerne i Nord­mandsdalen, da kongen holdt gilde for studen terne. Vi hadde altsaa mistet vor kirkebygning, før den endnu var fuldfærdig. Men glæden blev større end sorgen. Jeg skrev nemlig en beretning om stormen i et av de unitariske blade. Og uten nogen opfordring fra vor side strømmet der ind paa mig breve fra ganske ukjendte enkeltmænd og me­nigheter i østens byer især, breve som beklaget os og bad os om en tjeneste vi viste dem om at motta saa en hundrede dollar, saa en femti, saa en femogtyve dollar. Hver eneste post kom der pengeanvisninger, og før vi visste om det, hadde vi penge nok til ikke blot at bygge kirken op igjen paa et sikrere sted længer nede paa haugen, men ogsaa faa en egen hyggelig prestegaard tæt ved. Vi ind rettet preste­gaarden med cyklonkjelder, det vil si et underjordisk rum, som vi naadde gjennem en lem i gulvet.

Og merkelig nok - paa samme dag aaret efter kom en lignende storm, saa vi krøp ned i kjelderen og ventet, at huset skulde fare bort over hodet paa os. Men den gang stod det og kirken med. Av alle de bidrag, jeg fik, rørte mig næsten mest 25 dollars, sendt fra den senere saa bebjendte RamaJai, med et kjærlig brev undertegnet: Your Hinduchristian sister.

Jeg fik.anledning til senere at gjengjælde venligheten ved at sende hende samme sum til hjælp for hendes arbeide for de hinduiske gifte kvinder. Ja, saaledes er amerikanerne prægtige. Naar noget griper dem, saa handler de uten at sove og somle og saa glemme det. Og de er gavmilde, naar det er noget, de ønsker frem­met. Jeg blev ogsaa overrasket ved at faa brev fra en dame i Chicago, hvori hun fortæller, at hun og venner hadde læst i min beretning, at jeg ogsaa hadde mistet eller faat ødelagt av stormen en hel del teologiske verker. Nu vilde de saa gjerne faa lov til at erstatte mig dette og bad mig opgi titler paa et dusin bøker, som jeg særskilt ønsket. Jeg tak­ket, satte op en liste til valg og fik tilsend t 30 smukt ind­ bundne verker.»

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Janson, K. (1913). Hvad jeg har oplevet Livserindringer. Kristiania, Gyldendal.

http://www.nb.no/nbsok/nb/d689f7350ec9d0b1cdd3c7c7c0f97805.nbdigital?lang=no#0