Fra dato

Til dato

 • Søren Krøyer deltar på kunstutstilling i Stockholm. Så reiser han hjem til Bredgade i København, hvor han tilbringer slutten av året.

 • Frits Thaulow er i Hamburg og får hele sitt naturalistiske verdensbilde rystet i møtet med maleriet Pilatur til ungareren Muncaczy. Han maler med asfaltfarger, en ny teknikk med mye muligheter for hva man kan få til med fargene

 • Amalie Skrams fortelling «Karens jul» utkommer i julenummeret av den danske avisen Politikken. Fortellingen utspiller seg i havneområdet i Kristiania, og er en dyster og bitende beretning om en fattig, ugift mor og barnet hennes, og deres forferdelige skjebe som ofre for fattigdom, dumskap og hjelpeløshet.

  Hovedpersonen Karen blir funnet i et ferjemannshus i Kristiania av en politimann. Hun har nettopp født et barn, og har søkt tilflukt for kulden i huset fordi Madam Olsen, hennes arbeidsgiver og beskytter, har reist bort og ligger syk på landet.

 • Hans Jægers Fra Kristiania-Bohêmen utgis. Boken blir øyeblikkelig beslaglagt, og Jæger blir dømt til 60 dagers fengsel og en større pengebot.

  Selv om den juridiske begrunnelsen for dommen er de pornografiske" avsnittene i romanen, er bokens samfunnskritiske tendens og åpent avvisende holdning innlysende en viktig grunn.

  Romanen er en nøkkelroman som gir en naturalistisk skildring av to menn, Herman Eek (forfatteren selv) og hans venn kadett Jarmann, og deres seksualliv.

 • Jakob Worm-Müller, Amalie Müllers eldste sønn, som nå er nitten år gammel, bor i andre etasje i Briskebyveien 56 i Kristiania sammen med sin mormor Lovise Alver. I folketellingen er hun oppført som frue og enke. Jakob er jusstudent.

 • I disse dager gjennomføres det folketelling i Kristiania. I Grønlandsleret 33 bor Milly og Carl Thaulow sammen med Aline, datteren til Mette og Paul Gauguin. Aline fylte åtte år på julaften.

  Milly er 24 år gammel. Carl, som er oppført som bylege, er 34. De bor i andre etasje, og har en tjenestejente boende hos seg.