Image
Amalie Müller, 1882
Dato
14 juli 1887

Amalie Skram er i fullt arbeid med den som skal bli romanen Sjur Gabriel. Samtidig har hun planen klar i hodet for hele verket Hellemyrsfolket, som etter hvert skal komme til å bestå av fire bind. Planen er imidlertid for øyeblikket at det skal bli tre.

Hun skisserer planen slik hun ser den for seg i et brev til Jonas Lie. Der forteller hun at alt startet med at hun ville fortelle om en attenårig student som lider mye i barndommen, og som begår selvmord etter at det blir oppdaget at han har stjålet noen penger. Men da hun var kommet et stykke ut i fortellingen, ble det klart for henne at hun også måtte ha denne unge mannens foreldres fortid med for å få med hele bildet. Så gikk hun tilbake i dem, og så for seg at boken skulle utkomme i to uavhengige bind. Men da hun så hadde fått ferdig en hel del om foreldrene, ble det klart for henne at hun også måtte skildre deres slekts fortid for å få med hele bildet. Dermed hoppet hun til guttens oldeforeldre, som er Oline og Sjur Gabriel. Det er boken om dem hun arbeider med nå.

Tre bøker ser hun altså for seg at det må bli, men de skal også kunne leses uavhengig av hverandre. Senere på høsten skal hun også komme til å skrive til Arne Garborg om disse planene sine. Til ham kommer hun til å skrive historien om Severin er en hun har hørt som barn, og som hadde skjedd før hun selv ble født. Historien om studenten tenker hun skal foregå i de siste dagene i 1887 - altså den tiden hun selv befinner seg i akkurat nå.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Bjerkelund, R. (1989). Amalie Skram: dansk borger, norsk forfatter. [Oslo], Aschehoug. s. 102

http://www.nb.no/nbsok/nb/4a83de078290a4a5fcaded571fb58b81.nbdigital?lang=no#103