Fra dato

Til dato

 • Sigmund Freud har problemer med sin tidligere pasient Mathilde Schleichner. Hun er nå fullstendig manisk, ute av stand til å sove, og har de villeste planer.

  Hun snakker ustoppelig om den fantastiske musikerkarrieren hun er i ferd med å tre inn i, og alle millionene hun kommer til å tjene. Hun har også grandiose bryllupsplaner. Ved den minste provokasjon faller hun inn i voldsomme anfall som Freud anser som hysteriske. Freud er rådvill. Han forstår ikke hvordan han skal tolke denne oppførselen.

 • Vincent van Gogh er på besøk i Arles fra sykehuset, og får et kraftig tilbakefall mens han maler utendørs. Han er bevisstløs i lengre tid, og hukommelsen svikter.

 • Edvard Munch er kommet til Paris for å studere, og tar inn på Hotel de Champagne sammen med vennen Kalle Løchen, som er både maler og skuespiller.

 • Henrik Ibsen er ankommet Gossensass i Tyrol sammen med Suzannah og tar inn på Hotel Gröbner. Hver dag spaserer han ned til Eisach-elven og står lenge på broen og ser grublende ned i vannet. Barna i området kaller ham Der Wassermann.Her blant hotellgjestene treffer han de unge kvinnene Emilie Bardach og Helene Raff. En kveld på hotellet når foreldrene hennes er ute, kommer en ung kvinne på seksten år, Carlotta Spinn, og setter seg ved Ibsens bord i spisesalen.

 • Auguste Rodin er gjest i et middagsselskap hos sin venn, maleren Monet. Men i løpet av måltidet stirrer han så intenst på Monets fire vakre døtre at de en etter en reiser seg fra bordet og forlater rommet.

  Dette skriver forfatteren Octave Mirbeau, som er Rodins gode venn, i sin dagbok.

  Blant sine kvinnelige modeller er imidlertid Rodin svært avholdt. Han forguder den nakne kvinnekroppen, og beundrer sine modeller som holder sine positurer for ham i timevis i strekk, nakne i det kalde atelieret hans.

 • Sixten Sparre, Elvira Madigans svenske elsker, en greve, skriver det siste notatet i sin notatbok på hotellrommet de har tatt inn på. Om åtte dager kommer han til å drepe sin elskede og seg selv med revolver. Hans siste notat før den grufulle hendelsen er en refleksjon over et Kierkegaard-sitat: «När et menska födas, då jublar man, när en menska dör, då gråter man; det borde vara tvärtom.» Men det begynner å bli slutt på pengene. Så langt har han betalt for opphold og kost med penger, men nå har han begynt å sette alt på regning. Og paret har også måttet selge Elviras smykker.

 • Edvard Munch er fadder for Oda og Christian Krohgs sønn Per sammen med seks andre faddere i Borre kirke i Vestfold. Det er mange kirkefremmede personer til stede i den gamle kirken denne sommerdagen. Dåpsbarnet er oppkalt etter Oda bror, somhun var nært knytte til, og som er død av kreft.

  Denne sommeren bor Christian og Oda Krohg i Åsgårdstrand. Christian maler bildet I baljen, som viser Oda, hennes to barn fra første ekteskap, Ba og Sasha, søstre og venner som beundrer Per som blir badet. Han maler flere versjoner av bildet.

 • I Gossensass er det i dag et forferdelig tordenvær med haglstorm. Uværet fortsetter gjennom natten. Henrik Ibsen tegner av haglene, som er store som knyttnever, og begynner på et brev som han siden kommer til å sende til Emilie Bardach. Han skriver: «15 juli aften og nat til 16. samt om morgenen frygteligt torden vejr, begyndt med haggelslag. Haggel i naturlig størrelse, afridsede i salen.» Men han kommer ikke til å sende brevet før i slutten av oktober.

 • I Gossessass arrangerer Hotel Gröbner en stor fest til ære for sin berømte gjest Henrik Ibsen. Med dikteren i spissen marsjerer deltakerne til musikk opp til skogsplassen som nå er blitt oppkalt etter ham: Ibsenplatz. En tale blir fremført, og det blir tatt gruppebilde. Ibsen holder takketalen, og holder takketale, og om kvelden er det «musikalsk-deklamatoriske Foredrag» i hotellet der bla et par skuespillerinner fra Burg-Theater i Wien deltar. Det er på denne tiden at Ibsen treffer Emilie Bardach, en 27 år gammel østeriksk kjøpmannsdatter fra Wien.

 • Elvira Madigan, en blond og vakker dansk sirkuspike som i virkeligheten heter Hedvig Jensen, og Sixten Sparre, en svensk greve fra Sundsvall, blir funnet døde på Tåsinge, en øy på Fyn denne ettermiddagen, av en bondekone, fru Clausen og hennes datter. Paret er skutt med revolver for tre dager siden, og ligger i gresset, med Elviras klær spredt utover. Greven har rømt med Elvira etter sirkusets besøk i Sundsvall. Kjærlighetsparet har levd sammen på et lokalt pensjonat før de gjennomførte dobbeltselvmordet.

 • Søren Krøyer gifter seg med den 22 år gamle Marie Triepcke på sin 38-årsdag i Augsburg i Tyskland. Ekteparet drar på bryllupsreise til fiskerlandsbyen Stebjerg på Jylland, der han sitter på kroen og maler-blant annet sin unge kone.

 • Henrik Pontoppidan, Knud Pontoppidans bror, som nå er vel tredve år gammel, skriver en artikkel i Københavns Børstidende, som utgis av Edvard og Georg Brandes bror Ernst Brandes. Her har han fast spalte. Han skriver om Elvira Madigan og Sixten Sparres dobbeltselvmord. Han benytter anledning til (anonymt) å heve pekefingeren og påpeke det han alltid påpeker, nemlig Darwins lære om at ikke noe sivilisert samfunn har klart å utrydde menns og kvinners trang til å bedrive sex med hverandre. Mennesket er et driftsvesen.