August Strindberg skriver programartikkelen "Den nye kunsten, eller om tilfeldigheten i den kunstneriske skapelsesprosessen". Han har pakket ned ca ti av maleriene han har arbeidet med den siste tiden og sendt dem til Paris. Han mener han har oppfunnet en helt ny kunstform som han kaller L'Art fortuite.
Artikkelen han har skrevet handler om metoden han benytter når han maler. Denne nye kunstarten er den mest subjektive av alle kunstarter, mener han; i første rekke er det kun kunstneren selv som kan nyte verket, og i neste omgang de som kjenner kunstneren.
Det indre er det ytre, påpeker han; hvert bilde er så å si dobbeltbunnet; de har en eksoterisk (ytre) side som alle vil kunne se, men også en esoterisk side, som er for maleren selv og de utvalgte.
Bildene hans er malt i et halvmørkt rom, og de må absolutt ikke sees i fullt lys. Helst bør de beskues i skinnet fra levende ild, eller i et halvmørkt rom. Alle bildene er malt med malekniv og ublandede farger. Omtrent halvparten er overlatt til tilfeldigheten, og det er nettopp tilfeldigheten som er poenget i artikkelen hans.
Strindberg har også modellert en liten skulptur av en gråtende gutt. Han foreslår til en venn at maleriene kan selges billig; maks 100 francs stykket.
Strindberg, A., et al. (2011). August Strindbergs samlade verk : 34 : Vivisektioner II. Stockholm, Almqvist & Wiksell. s. 322.