Dato
29 desember 1896

Laura Munch blir innlagt på Kristiania kommunale Asyl. Det ligger i Storgaten, og er et sinnssykehus for de fattige i byen. Hun får diganosen insania degeneralis.

Man går ut i fra at sykdommen hennes skriver seg fra disposisjoner, siden det er flere tilfeller av sinnssykdom i familien. Det er fattigvesenet som får henne innlagt, politilegen attesterer på at hun er sinnssyk. Han skriver at hun i oppveksten var rar, stridig og vanskelig å behandle, men flink på skolen. I de senere årene er hun imidlertid blitt "snillere", skriver han.

Forhistorien for denne innleggelsen er at Edvard og Lauras søster Inger og tante Karen begge har vært syke i julen, mens Laura har uttalt at hun var så bra. Når Inger ba henne om å stelle litt for de syke, ble Laura så fornærmet at hun forlot huset på Norstrand. I to døgn har hun gått rundt i Frognerseterskogen uten mat og drikke. En politibetjent som traff henne brakte henne til politistasjonen, og derfra ble hun lagt inn på asylet.

Ved ankomsten er hun ganske rolig og svarer så kort som mulig på spørsmålene hun blir stilt. Hun vil ikke svare på spørsmål om hvorfor hun har forlatt hjemmet. Hun mener at asylet ikke er et passende sted å diskuere en slik sak.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Vestli, L. W. (1996). I skyggen av en maler : om Laura Munch. Oslo. og Laura Munchs journal. G. sykehus, Arkivet.