Dato
6 mai 1901

August Strindberg og Harriet Bosse gifter seg i Stoickholm, etter to måneders forlovelsestid. August har sett for seg at de skal gå i en kirke på kvelden etter aftensangen og falle på kne ved alteret, love hverandre troskap, bytte ringer og be Gud velsigne deres forbindelse. Men det er ikke slik det blir.

Vielsen finner sted på prestekontoret med hans bror Axel og hennes svoger Carl Möller som vitner. Hun er tjuetre år. Han er femtito. Strindberg har to ekteskap bak seg og fire barn. Og Harriet opplever å ha blitt en offentlig person.

Det er som om hun har fått en slags dronningkrone på hodet. På forsiden av tidsskriftet Teaterns mainummer viser de et bilde av henne som Puck. Det samme bildet skal komme til å henge som en altertavle hjemme hos Strindberg, forstørret opp i full menneskelengde, i alle årene etter at ekteskapet er over og han igjen lever alene.

Det nygifte paret flytter inn i Augusts femromsleilighet i Karlavägen 40. Han, som ikke har eid egne møbler på tjue år, har inverstert i mahognimøbler i empirestil og eikebuffet i renessansestil, bestilt fra en postordrekatalog. Soverommet har han fått tapetsert og innredet som «guldrummet» eller «gula rummet».

Han vil ikke at Harriet skal ha med seg noen ting når hun flytter inn til ham, hun skal komme som hun går og står.

Han er svært forelsket i sin tredje kone. Han vil helst at hun skal studere språk og skulptur, det er best om hun forblir den rene, utsøkte skapningen han har forelsket seg i.

Men Harriet syns ikke det er så lett. Hun syns interiøret er tungt og uhyggelig utidsmessig, og det er vanskelig å innfri de store forventningene hans. Hans vil leve et tilbaketrukket forfatterliv og stille familieliv, mens hun gjerne vil på teater, og ut på byen.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Ryland, K. B. J. o. N. E. (2016) Kvinnen som elsket Strindberg. Vinduet

og

Meidal, B., et al. (2003). God dag, mitt barn!: fortellingen om August Strindberg, Harriet Bosse og deres datter Anne-Marie. [Oslo], PP forl. s. 17