Portrettbilde
Andre navn
Harriet Strindberg
Harriet Wingård
Harriet Adolphson
Arbeid
Kjønn
Kvinne
Fødselsdato
19 februar 1878
Fødselssted
Dødsdato
2 november 1961
Dødssted

Galleri

 • Harriet Bosse, som skal bli Augusts Strindbergs tredje hustru, er tyve år gammel og flytter fra sin hjemby Kristiania til Paris for å studere teater.

 • Harriet Bosse, som skal bli August Strindbergs tredje kone, går forbi dikterens vinduer på Banérgatan i Stockholm. Hun presser ansiktet mot vindusruten og hvisker en hilsen om godt nytt år.

 • Harriet Bosse, som skal bli Augusts Strindbergs tredje kone, kommer fra Paris til Stockholm. Til høsten skal hun komme til å få seg jobb på Dramatiska teatern.

 • August Strindberg har fått besøk av Harriet Bosse. Han holder på med stykket Till Damaskus III. Han spør henne om hun syns han skal la den ukjente i stykket gå i kloster. Hun svarer nei; han har mer å utrette i livet, mener hun.

  I et brev utdyper hun hva hun tenker om saken, på sitt spesielle språk, en kombinajson av norsk, dansk og svensk:

 • August Strindberg og Harriet Bosse forlover seg. Harriet skriver i dagboken sin: «Strindberg lade sina händer på mina axlar och såg djupt och innerligt på mig och frågade: - Vill ni ha ett litet barn med mig, fröken Bosse? Jag neg och svarade helt hypnotiskt: Ja, tack. Och så var vi förlovade.

  Mens August skriver i sin: «Klockan fem var jag forrlovad! O! Gud var oss nådig! Och välsigna vårt förbind! Tänk! Jag har kysst henna lilla vackra mun och små mjölktänder!!»

 • August Strindberg og Harriet Bosse gifter seg i Stockholm, etter to måneders forlovelsestid. August har sett for seg at de skal gå i en kirke på kvelden etter aftensangen og falle på kne ved alteret, love hverandre troskap, bytte ringer og be Gud velsigne deres forbindelse.

  Men det er ikke slik det blir. Vielsen finner sted på prestekontoret med Augusts bror Axel og hennes svoger Carl Möller som vitner. Hun er tjuetre år. Han er femtito.

 • August Strindberg møter sin kommende kone, norske Harriet Bosse, på en prøve på hans stykke Till Damaskus på Dramatiska teatern i Stockholm. Harriet spiller den kvinnelige hovedrollen, og han gir henne regianvisninger. Han vil at hun skal kysse noen bak sitt nedfelte slør.

  Møtet gjør sterkt inntrykk på ham. Han skriver om det i dagboken, og betegner det som «det oförklarliga uppträdet med Bosse»:

 • August Strindberg kontakter teatersjefen på Dramaten, Nils Personne, og meddeler at han også vil ha Harriet i rollen som Eleonora i stykket Påsk. Det er et stykke der han ha brukt sin søster Elisabeth som modell for en av hovedpersonene. Elisabeth strever med sinnssykdom.

 • August Strindberg skriver i dagboken sin: "På aftonen sände jag Påsk till B. Satte mig på aftonen att skriva en analys av rollen till B. Tyckte mig stå i telepatiskt förhållande till B." Det er Harriet Bosse han sikter til.

 • August Strindberg har i flere netter hatt det han opplever som nattlige, telepatiske møter med Harriet Bosse. Også denne natten forfølger hun ham på denne måten.

  Han gjør notater om møtene i dagboken.

 • August Strindberg skriver i dagboken sin om at Harriet Bosse om natten igjen har kommet til ham telepatisk. Hun var kledt som en liten gutt, og han var forundret over at hun var så liten. Han legger til: «Ägde henne!».

  Han er svært forelsket nå, og så smått i ferd med å planlegge å gifte seg med Harriet. Det kommer til å bli hans tredje ekteksap. Kankje hun kan være den som kan gi ham troen på kjærligheten og kvinnen tilbake.

 • August Strindberg skriver i dagboken sin: «Jag kände mig som gamle Faust vilken saknade sin ungdom, inför detta mästerverk av kvinnobarn. Hon log med en mun som ett åtta-års barn. Hon hade en örnpenna i hatten och ett underligt smycke, ett guldhjärta på bröstet.»

  Han hadde spesielt merket seg Harriets ørnefjær, som han tolker som enda et tegn på deres dype samhørighet. Hele sitt liv har identifisert seg med ørnen.

 • August Strindberg skriver i dagboken sin om Harriet Bosse. Han er urolig og forelsket, det plager ham at han ikke forstår hvem hun er. Han skriver: «Med denna dag är sannolikt mitt öde avgjort. Skall även kärleken, den stora höga, komma igen? Och är det slut med förra seklets nationalekonomiska äktenskap?». Harriet kan være både en budbærer og en demon: «Jag ber var afton till Bs skyddsängel att han måtte göra henne god och mig god genom henne. Är det villor? Demoner kunna ju klä ut sig till änglar.» Sakte brytes hans motforestillinger ned: «Alla mina tankar röra sig om B.

 • August Strindberg skriver i dagboken sin om den unge, norske skuespilleren Harriet Bosse, som han er meget forelsket i og vil gifte seg med: kanskje deres historie er et dikt, undrer han. I så fall er det et vakkert dikt.

 • August Strindberg og Harriet Bosse gifter seg i Stoickholm, etter to måneders forlovelsestid. August har sett for seg at de skal gå i en kirke på kvelden etter aftensangen og falle på kne ved alteret, love hverandre troskap, bytte ringer og be Gud velsigne deres forbindelse. Men det er ikke slik det blir.

  Vielsen finner sted på prestekontoret med hans bror Axel og hennes svoger Carl Möller som vitner. Hun er tjuetre år. Han er femtito. Strindberg har to ekteskap bak seg og fire barn. Og Harriet opplever å ha blitt en offentlig person.

 • August Strindberg og Harriet Bosse har det ikke så lett som nygifte. Begge skriver om komplikasjonene i dagbøkene sine. Harriet reiser til sin søster, mens August blir igjen i Karlavägen for å sluttføre dramaet Karl XII.

  Han føler seg også forhindret fra å dra på en reise de har planlagt til Europa: «makterna vil det inte», forklarer han, og forsøker å overbevise Harriet, som er tretti år yngre enn ham, om at det er mye bedre å være hjemme og drømme om å reise.

 • August Strindberg reiser etter sin kone Harriet, som har resit fra ham. Nye komplikasjoner oppstår. «Hon ville gå på ett horkafé, men jag ville icke», skriver han i dagboken.

  Hjemreisen til Stockholm fremskyndes.

 • August Strindberg og hans kone Harriet er tilbake i Stockholm. I dag konstaterer legen at Harriet er gravid.

 • August Strindberg er fortvilet. Hans kone Harriet har forlatt ham for alltid, skriver han i dagboken. Det har falt ord mellom dem, som ifølge Harriets dagbok har «smutsat mig så att de hjärtligaste ord fra dig aldrig skulle kunna tvo det väk».

  August på sin side skriver i sin dagbok: «Ensam. Trist. Grät mycket. Tyckte att livet var ett grymt gyckel, i synnerhet med våra bästa känslor. Livet är en humbug!»

 • August Strindberg er fortvilet. Harriet har forlatt ham igjen, men han fortsetter fortvilet å skrive til henne.Hun er gravid med hans barn.

  Han skriver: «Vi höra icke hemma här, och vi äro för goda för denna usla tillvaro».

  På denne tiden skriver han den første skissen til det som skal bli stykket Ett drömspel i sin okkulte dagbok. Stykket skal utkomme neste år, og få en intens og drømmeaktig form.

 • August Strindberg og Harriet Bosses datter Anne-Marie blir født i Stockholm. August er 53 år gammel, Harriet er 24. De lever ikke sammen: Harriet har flyttet til en leilighet i Biblioteksgatan.Men de fortsetter å spise søndagsmiddag sammen i Karlavägen, datteren får Augusts etternavn og blir oppkalt etter Harriets mor, Anne-Marie. Og Strindberg fortsetter å skrive stykker med roller tiltenkt Harriet. I hans eneste kjærlighetsstykke, Svanevit, var tittelrollen tiltenkt henne, og han ble dødelig skuffet da hun ikke ville spille den.

 • August Strindberg skriver under skillsmissepapirene med Harriet Bosse. Han føler seg likevel sterkt forbundet med denne, og de skal ha delt omsorg for datteren Anne Marie.

 • August Strindberg feirer nyttårsaften sammen med sin fraskilte kone Harriet Bosse og deres datter Anne Marie. Det er et av hans vakreste minner, skal han siden komme til å skrive i dagboken.

 • August Strindberg skriver i den okkulta dagboken sin at hans fraskilte kone Harriet har vært hos ham helt frem til klokken halv to om natten. Etter midnatt ble ansiktet hennes forvandlet syns han, det ble gammelt og stygt. Dette mener han betyr at hun er en annen om natten.

  Og han husker at hun alltid var stygg når hun sov. Stygg og motbydelig. Når hun skal gå, følger han henne ned til vognen. Når han kom opp igjen til leiligheten og hadde slukket døren, åpnet den seg av seg selv.

 • August Strindberg skriver i den okkulte dagboken sin om underlige historier om uforklarlige sammentreff som han hører om for tiden. For eksempel det faktum at Richard Berghs kone og datter i disse dager har latt seg operere i nesen, og begge har lidd stort blodtap. Richard Bergh selv, som er helt frisk, begynte også å blø neseblod fra begge neseborene samtidig, han forsto ikke hva det var.

 • August Strindberg klarer ikke å gi opp sin intense brevkontakt med Harriet Bosse, sin tredje Hun er gift på ny nå, med skuespilleren Gunnar Wingård. Men nå har Wingård fått nok, og han truer med å skyte Strindberg. Harriet forbyr ham å skrive til henne. Selv blir August både fortvilet og resignert, men insisterer likevel på sin telepatiske kontakt med henne. Nesten hver dag, og noen ganger flere ganger om dagen og natten, kommer hun til ham, skriver han i den okkulte dagboken sin: "Hela denna dag sedan slaget 5 i morse ha vi levat i hop; samma hjärtslag, samma lidandet, samma farhågor!

 • August Strindberg begraves i Stockholm. Det er en stor offentlig hendelse. I begravelsesfølget fra Drottningsgatan 85 til Norra begravningsplatsen går tusenvis av mennesker. Like mange står langs veien og ser på. Harriet Bosse følger datteren Anne Marie til Drottninggatan. Selv går hun til Djurgården og setter seg på en benk og ser utover vannet. Før hun dør i Oslo i 1961, skal hun kommer til å uttale: «Allt annat i mitt liv inklusive min teaterkarriär var helt betydelselöst i jämförelse med åren med Strindberg.