Portrettbilde
Andre navn
Erika Røring Møinichen Lie Nissen
Erika Lie Nissen
Kjønn
Kvinne
Fødselsdato
17 juli 1845
Fødselssted
Dødsdato
17 oktober 1903
Dødssted

Galleri

  • Oscar Nissen, som er kvinnelege, Venstremann og formann i Arbeidersamfundet og Totalavholdselskabet, skriver et nytt innlegg i sedelighetsdebatten i Dagbladet. Det er rettet mot Ragna Nielsen, og han har beholdt den ironiske tonen: For en skuffelse det kommer til å bli når fruen oppgir det absolutte sedelighetskravet!

  • Bjørnstjerne Bjørnson er lidenskapelig forelsket i pianisten og den fraskilte fembarnsmoren Erika Nissen. Karoline er lite begeistret for forholdet, det samme er barna. Bergljot truer ham med pistol.

    Men Bjørnstjerne insisterer på å fortsette å treffe Erika. Forholdet skal komme til å vare i åtte måneder.

  • Ragna Nielsen skriver til sin venn Jonas Lie. Hun er bekymret for sin gode venninne Erika Nissen, som er Lies kusine, og dessuten hans kone Thomasines søster, og hennes forhold til Bjørnstjerne Bjørnson. Erika har arbeidet som sanglærer på Ragnas skole siden 1891. Hun anser Eriika for å være en genial kunstner og en nær venninne, men nå er Erika opprevet og ulykkelig, og Ragna håper ar hun vil gjøre seg mindre åndelig avhengig av ham. Det betyr ikke at hun håper at Erika skal holde mindre av Bjørnson.

  • Bjørnstjerne Bjørnson svarer på Amalies blyantskrevne og opprevede brev. Han har ikke lest Hellebergsfolket, som han kaller bøkene hennes, for hun har ikke sendt dem til ham. Han leser det han kan av norsk, dansk og svensk litteratur, og dersom han skal bli nødt til å kjøpe de utenlandske bøkene, orker han ikke mer, erklærer han. Men han har lest Agnete, og han mener bestemt at hovedpersonen ikke er i stand til å elske snobben i stykket. Derimot vet han ikke hva han skal mene om tyveriet som Agnete utfører i stykket. Hva mener Amalie selv om det? Han vil gjerne tvile.

  • Karoline Bjørnson stopper i København på vei til Paris. Hun besøker Julie Hegel. Hun er bekymret over forholdet mellom Bjørnstjerne og Erika Nissen. Datteren Bergljot, som er nygift, er rasende. Hun har bosatt seg i Gausdal med sin Sigurd, Ibsens sønn.

  • Bjørnstjerne Bjørnson er dypt forelsket i pianistinnen Erika Nissen, som lider av sterke, nervøse hodesmerter. Karoline er opprørt over forholdet, og hele resten av familien krever at Bjørnstjerne skal bryte forbindelsen med Erika. Men det har han ingen planer om.