Dato
18 november 1887

Oscar Nissen, som er kvinnelege, Venstremann og formann i Arbeidersamfundet og Totalavholdselskabet, skriver et nytt innlegg i sedelighetsdebatten i Dagbladet. Det er rettet mot Ragna Nielsen, og han har beholdt den ironiske tonen: For en skuffelse det kommer til å bli når fruen oppgir det absolutte sedelighetskravet!

Det er en kjent sak av mange kvinner ikke går uberørte inn i ekteskapet, påpeker han. Dette vet han fra kjennskap han har fått fra ca 3000 friske kvinner. Men han tviler på om deres erfaringer på dette punktet kan hamle opp med hans egne. Han ønsker sedelighetsreformer, men ikke den måten å angripe det på som Ragna foreslår. Først må arbeiderspørsmålet løses. Han tenker slett ikke at kvinner er lavere vesener enn menn, at menn skal leve slik de lyster, eller at prostitusjonen skal få florere fritt. Han er dessuten helt enig med Margrethe Vullum, som har hevdet at man trenger flere kvinnelige leger.

Oscar Nissen har vært med å starte Santalmisjonen, men skal i de kommende årene komme til å bli fritenker, gå inn i Det norske Arbeiderparti, og skille seg fra sin kone, Erika.

Erika kommer til å innlede et intenst, langvarig og skandalisert utenomekteskapelig forhold til Bjørnstjerne Bjørnson. Oscar Nissen kommer til å gifte seg med kvinnesaksforkjemperen Fernanda Holst. Hun er for øyeblikket er gift med Amalie Müllers gamle venn, bergenser, pressemann og politiker Lars Holst, som er redaktør for Dagbladet.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Lorenz, A. (2014). Fra de frimodiges leir : Ragna Nielsen, født Ullmann : skolearkitekt og kvinnereformator. Oslo, Aschehoug s. 196