Arbeid
Kjønn
Mann
Fødselsdato
15 november 1830
Fødselssted
Dødsdato
8 november 1888
Dødssted

Galleri

  • Amalie er i København, offisielt for å besøke venner, men i virkeligheten for å kunne være mest mulig sammen med Erik. I dag møter hun Georg Brandes på gaten, og blir klar over at John Paulsens roman Moderne Damer, som nettopp er utkommet, har henne som modell for hovedpersonen. Hun skriver i brev til Erik: Jeg mødte idag dr. Georg, just som jeg kom ud Amaliegade - jeg skulde til photografen - han kom tværs over St.

  • Erik Skram skriver til Georg Brandes. Han har skrevet en beretning om seg selv, til Brandes’ nye bok: Han var en sterk, ærekjær gutt, kan han fortelle. På morens side stammet han fra embetsmannskrets som trofast bevarte tradisjonene fra "Borups" selskab, dilltetantkomedienes gyldne tid, og Heiberg-perioden. Han ble tidlig skoledoven, leste romaner (Dickens). I 1864 var han i Metropolitanskolens nest øverste klasse, og siden han kjedet seg på skolen og hadde en kropp som passet til det, stakk han av fra skolen og meldte seg som offisersaspirant. Han ble antatt på grunn av sitt store skjegg.

  • Amalie skriver et nytt brev til Erik i København hvor hun utdyper sitt jødehat. Hun skriver også om hvordan julen har forløpt, og om sin kjærlighet til ham. Hun skriver blant annet: "Mit jødehad er netop reaktionens, en fornuftig reaktions resultat hos mig. Jeg har gjennemløbet banen fra had, gjennem begeistring godhed, tilbage til had, der er så meget dybere og uudryddeligere, fordi det har den forudgangne udvikling at bygge på. Uf, hvorfor kan du dog ikke være rigtig determineret voldsom i nogen fornemmelse! – jeg har lyst til at ruske i dig, banke dig til du blir rasende.

  • Holger Drachmann reiser på turné med Bokken Lasson til Amerika. På kaien i New York blir han møtt av Bokkens søster Soffi Drewsen, som skal komme til å bli hans siste kone.

    Det skal vise seg at det ikke kommer til å bli noe av opplesningsturéen. Drachmann er pengelens og fortvilet -- men han er inne i en fruktbar skriveperiode.

  • Edvard Munch stiller ut rundt 70 bilder i København. Han er nå er 41 år gammel, og hånden hans er fremdeles skadet etter skyteepisoden i Åsgårdstrand med Tulla Larsen.

    Han sitter på kafeen Bernina i København sammen med andre kunstnere og drikker, og ender i håndgemeng med en landsmann, som slår ham ned. Han er krakilsk og forfyllet og blir kraftig forslått.

  • Edvard Munch stiller ut rundt 70 bilder i København. Han er nå er 41 år gammel og har skadet hånden i en skyteepisode. Han sitter på kafeen Bernina i København sammen med andre kunstnere og drikker, og ender i håndgemeng med en landsmann, som slår ham ned. Han er krakilsk og forfyllet og blir kraftig forslått. Nyheten sprer seg raskt i mediene. Munch er inne i en mørk periode av livet. Han vil ikke reise hjem til Norge -- da er Tyskland bedre. Der har han også de fleste av bildene sine, og det er håp om at han vil kunne få bestillinger på nye bilder der.