Image
Henrik Wergeland
Dato
27 juli 1827

Henrik Wergeland er hjemme på prestegården på besøk. I dag er det ball her. Henrik er en lidenskapelig danser, selv om han har litt problemer med å holde takten, det er best for ham å danse med høye, sikre damer.

Han danser med Camillas venninner, alltid de tre samme dansene: Storvals, Borddans og Cotillon. Den gladeste dansen hans er Molinask, syns han, da gjør han glade trinn som han har lært på danseskole.

Henrik er student i Christiania og svermer for en unge kvinne som han foretrekker å kalle Stella. I virkeligheten heter hun Hulda Malthe, hun har mørkebrune øyne og et pikant ansikt. Alle damene på ballet er kledt i hvitt, med blomster både på kjolen og i håret, og for anledningen er det laget en trone av blomster. På papirlapper skiver man ulike blomsternavn, bare på en står det Flora. Den damen som trekker denne lappen, blir kronet til blomsterdronning, hun blir plassert på tronen, og herrene må opp en etter en og knele for henne. Med et blomstersepter skal hun berøre den herren hun vil danse med.

Henrik har trikset med lappene. Han har ordnet det slik at det blir Hulda som blir Flora denne sommeren. Men planen går likevel ikke slik han har tenkt, for Hulda velger ikke Henrik, det er ikke ham hun berører septeret. Hun velger sin søsters forlovede, og det tåler Henrik dårlig, han styrter ut til låvebroen og kaster seg utfor. Det er nokså høyt ned, og han er et fryktelig syn når selskapet finner ham, og han blir brakt opp på rommet sitt.

Hans søster Camillla er lettet  når hun ser han bli brakt opp på rommet sitt. Lege tilkalles, selskapet oppløses. Når Henrik kommer til hektene igjen, skal han komme til å fortsette å beile til Hulda enda et års tid. Han har på seg sin mørkegrønne studentuniform med opprettstående svart fløyelskrage og silkebroderier. Han drikker ikke mye, han er tvert imot ofte forsiktig med slikt, han tåler alkohol så dårlig, han blir høyrøstet og vidløftig av det, gestikulerer og slår om seg med vittigheter, blir løftet opp på stoler og bord av studiekamerater og holder taler, det er varm, dårlig punsj man drikker.

Sigarer er en luksus man ikke kjenner. Bayersk øl er det heller ikke mye av på denne tiden. Det skal komme siden.

Korrekturlest?
Ja
Kilde

Storsveen, O. A. (2008). Mig selv: en biografi om Henrik Wergeland. [Oslo], Cappelen Damm. s. 55 og

http://snl.no/.nbl_biografi/Henrik_Wergeland/utdypning